ΑΘΗΝΑ
09:51
|
22.11.2024
«Αναφερθήκατε στη δήλωση του προέδρου Ζελένσκι, αλλά και η ρωσική πλευρά έχει κάνει παρόμοιους ισχυρισμούς».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε χθες τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τοποθετήσει συσκευές που μοιάζουν με εκρηκτικά στις στέγες των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Προηγούμενοι ισχυρισμοί του Κιέβου πως ο ρωσικός στρατός έχει ναρκοθετήσει τη λίμνη του πυρηνικού σταθμού και πως έχει μεταφέρει οχήματα με εκρηκτικά μέσα στο σταθμό στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας επίθεσης, διαψεύστηκαν την περασμένη Πέμπτη από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου του France24, ο Γκρόσι απάντησε:

«Δε θα εισερχόμουν, ξέρετε, ποτέ σε μια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, τον οποίο γνωρίζω πολύ καλά και με τον οποίο έχω βρεθεί σε τακτική επικοινωνία και έχω συναντήσει προσωπικά, αλλά μπορώ να πω πως ήμουν εκεί [και] δεν είδα κάποια τέτοια εξέλιξη. Οι ομάδες μας είναι εκεί, αναφέρουν κάθε μέρα το τι συμβαίνει».

Ερωτηθείς ξανά εάν ο ΔΟΑΕ «βλέπει» μια επικείμενη ρωσική επίθεση, ο Γκρόσι ανέφερε ότι δε θα αποτολμούσε μια πρόβλεψη, αλλά πως αυτό που τον ανησυχεί είναι το ότι «θα μπορούσε να συμβεί οτιδήποτε».

Ο Ζελένσκι επανήλθε στο θέμα σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά χθες το βράδυ, ισχυριζόμενος ότι πιστεύει ότι οι Ρώσοι ενδέχεται σύντομα να σαμποτάρουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να κατηγορήσουν την Ουκρανία.

«Διαφορετικές χώρες έχουν τις δικές τους υπηρεσίες πληροφοριών και άλλες δυνατότητες να γνωρίζουν επακριβώς τι συμβαίνει και ποιος πρέπει να κατηγορηθεί», ανέφερε στο διάγγελμά του ο Ζελένσκι.

«Έχουμε πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας ότι ο ρωσικός στρατός έχει τοποθετήσει αντικείμενα παρόμοια με εκρηκτικά στην οροφή πολλών μονάδων ισχύος», είπε.

«Ίσως για να προσομοιώσουν μια επίθεση στο εργοστάσιο. Ίσως έχουν κάποιο άλλο σενάριο», πρόσθεσε. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος βλέπει —και δεν μπορεί παρά να δει— ότι η μόνη πηγή κινδύνου για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι η Ρωσία και κανείς άλλος».

Ο Γκρόσι διέψευσε ξανά τους ισχυρισμούς του Ζελένσκι, μιλώντας από την Ιαπωνία σήμερα:

«Στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, όπως γνωρίζετε, έχουμε μόνιμη παρουσία και μόνιμη αποστολή του ΔΟΑΕ. Ήρθα σε επαφή μαζί τους σήμερα. Γνωρίζουμε τις δηλώσεις και από τις δύο μεριές. Αναφερθήκατε στη δήλωση του προέδρου Ζελένσκι, αλλά και η ρωσική πλευρά έχει κάνει παρόμοιους ισχυρισμούς. Αυτό που λέω είναι αυτό που είπα και στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν πρέπει ποτέ και υπό οιεσδήποτε περιστάσεις να δέχεται επίθεση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως στρατιωτική βάση. Ο ΔΟΑΕ είναι εκεί για να το παρατηρεί και για ενημερώνει την παγκόσμια κοινότητα αν συμβεί κάτι τέτοιο. Κατά τους τελευταίους ελέγχους μας, δεν παρατηρήσαμε κάποια δραστηριότητα ναρκοθέτησης, αλλά παραμένουμε σε εξαιρετική επαγρύπνηση», είπε.

«Όπως γνωρίζετε, εκτυλίσσεται μια αντεπίθεση, υπάρχουν πολλές μάχες. Ήμουν εκεί πριν από μερικές εβδομάδες και οι μάχες είναι εκεί, πολύ κοντά στον σταθμό. Οπότε δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε διαρκώς», πρόσθεσε.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι η Ουκρανία εκείνη που σχεδιάζει στρατιωτικές ενέργειες κατά του πυρηνικού σταθμού.

Μια πιθανή προσπάθεια της Ουκρανίας να σαμποτάρει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια θα οδηγούσε σε «καταστροφικά» αποτελέσματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η κατάσταση γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας από τον Μάρτιο του 2022, παραμένει «τεταμένη», δήλωσε σήμερα ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

«Πραγματικά, υπάρχει μεγάλη απειλή δολιοφθοράς από το καθεστώς του Κιέβου. Μιας δολιοφθοράς που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα», προειδοποίησε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, μια επίθεση στις εγκαταστάσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί επειδή η ουκρανική ηγεσία «έχει δείξει πολλές φορές την ετοιμότητά της να μη σταματήσει μπροστά σε τίποτα» για να πετύχει τους στόχους της.

Ο Πεσκόφ είπε ότι ένα παράδειγμα ήταν η κατάρρευση του ελεγχόμενου από τη Ρωσία φράγματος Καχόβκα στις αρχές Ιουνίου, για την οποία η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Κίεβο. Το περιστατικό είχε «φρικτές συνέπειες», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Η καταστροφή του φράγματος οδήγησε σε πλημμύρες και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου και προκάλεσε πολλούς θανάτους. Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι η ζημιά στο φράγμα προκλήθηκε από τη Μόσχα.

«Εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα για να αντισταθούμε την απειλή», πρόσθεσε σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό ο Πεσκόφ.

Ο Ρενάτ Καρτσά, ανώτερος αξιωματούχος της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom, ανέφερε χθες ότι το Κίεβο σχεδιάζει να χτυπήσει τις εγκαταστάσεις του σταθμού με πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας και drones καμικάζι.

Οι πληροφορίες που έλαβε η Rosenergoatom υποδηλώνουν ότι το Κίεβο θα μπορούσε επίσης να επιχειρήσει να στοχεύσει το εργοστάσιο με έναν τακτικό βαλλιστικό σοβιετικής κατασκευής πύραυλο Tochka-U φορτωμένο με ραδιενεργά απόβλητα, ισχυρίστηκε ο Καρτσά.

Η Μόσχα και το Κίεβο έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα ο ένας τον άλλον για βομβαρδισμό του εργοστασίου καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε επίσης ότι απέκρουσε πολλές απόπειρες ανακατάληψης του σταθμού από ουκρανικές μονάδες επίθεσης, οι οποίες αναφέρεται ότι προσέγγισαν την εγκατάσταση με βάρκες μέσω της αποστραγγισμένης πλέον δεξαμενής Καχόβκα, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι συνομιλίες το μόνο που επιβεβαίωσαν είναι η εχθρότητα των ΗΠΑ

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Μπάιντεν: Σκανδαλώδες το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα