ΑΘΗΝΑ
12:47
|
02.05.2024
Οι Ταλιμπάν διέταξαν να κλείσουν τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο του τελευταίου περιορισμού που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ταλιμπάν διέταξαν να κλείσουν τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο του τελευταίου περιορισμού που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη χώρα.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας των Ηθών και Προώθησης της Αρετής είπε ότι οι επιχειρήσεις είχαν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να συμμορφωθούν, ξεκινώντας από τις 2 Ιουλίου όταν ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για την εν λόγω κίνηση.

Οι ελευθερίες των γυναικών συρρικνώνονται σταθερά από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021.

Πρόσφατα απαγόρευσαν στις γυναίκες να συνεχίσουν το σχολείο μετά τις τάξεις του δημοτικού, να πηγαίνουν στα γυμναστήρια και τα πάρκα, ενώ πιο πρόσφατα τις απαγόρευσαν να εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης αποφασίσει ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι ντυμένες με τρόπο που να αποκαλύπτει μόνο τα μάτια τους και πρέπει να συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή εάν διανύουν περισσότερα από 72 χιλιόμετρα.

Οι περιορισμοί συνεχίζονται παρά τη διεθνή καταδίκη και τις διαμαρτυρίες από γυναίκες καθώς και από ακτιβιστές που μιλούν εκ μέρους τους.

Το κλείσιμο των ινστιτούτων αισθητικής ήταν τμήμα ενός ευρύτερου φάσματος μέτρων που επέβαλαν οι Ταλιμπάν όταν ήταν για τελευταία φορά στην εξουσία μεταξύ 1996 και 2001. Αλλά άνοιξαν ξανά τα χρόνια μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001.

Αντιδρώντας στο νέο κλείσιμο, μια Αφγανή που μίλησε ανώνυμα είπε:

«Οι Ταλιμπάν αφαιρούν τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα από τις Αφγανές γυναίκες. Καταπατούν τα δικαιώματα των γυναικών. Με αυτή την απόφαση στερούν πλέον από τις γυναίκες να εξυπηρετήσουν μια άλλη γυναίκα. Όταν έμαθα τα νέα, σοκαρίστηκα εντελώς.

«Φαίνεται ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν κανένα πολιτικό σχέδιο εκτός από την εστίαση στα σώματα των γυναικών. Προσπαθούν να εξαλείψουν τις γυναίκες σε κάθε επίπεδο της δημόσιας ζωής», πρόσθεσε.

Τα κομμωτήρια παρέμειναν ανοιχτά ακόμη και μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πριν από δύο χρόνια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Αλλά οι βιτρίνες των καταστημάτων συχνά καλύπτονταν και οι εικόνες γυναικών έξω από τα καταστήματα βάφονταν με σπρέι ώστε να κρυφτούν τα πρόσωπά τους.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν έχει εξηγήσει τι οδήγησε στην απαγόρευση ή ποιες εναλλακτικές λύσεις, εάν υπάρχουν, θα είναι διαθέσιμες στις γυναίκες μόλις κλείσουν τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής.

Μια άλλη Αφγανή που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι οι φίλοι της επιβεβαίωσαν το κλείσιμο των κομμωτηρίων στην Καμπούλ και αλλού. «Είναι πιο σοκαριστικά νέα για τις Αφγανές γυναίκες», είπε. «Βγήκα έξω και είδα ότι όλα τα κομμωτήρια στην περιοχή μου ήταν κλειστά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Νεκρός και δεύτερος πληροφοριοδότης για τα προβλήματα στα Boeing 737

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα