ΑΘΗΝΑ
22:11
|
02.05.2024
Η πλήρης εκεχειρία θα εφαρμοστεί από την 3η Αυγούστου και θα διαρκέσει ένα εξάμηνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μονάδες των ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας και οι μαχητές της οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) θα σταματήσουν από σήμερα Τετάρτη 5 Ιουλίου τις επιθετικές επιχειρήσεις τους ως την εφαρμογή πλήρους κατάπαυσης του πυρός την 3η Αυγούστου, ανακοινώθηκε από την παράταξη και από την κυβέρνηση χθες.

Το βήμα αυτό είχε συμφωνηθεί τον Ιούνιο, στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αβάνα ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κίνημα αυτό, επισήμως το τελευταίο που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής. Οι συνομιλίες έχουν σκοπό η χώρα να γυρίσει επιτέλους τη σελίδα του εμφυλίου πολέμου, που διαρκεί κάπου εξήντα χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

«Από τις 00:000 της 6ης Ιουλίου ως τις 00:00 της 3ης Αυγούστου 2023, οι δομές του ELN πρέπει να σταματήσουν όλες τις επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας σε όλη την επικράτεια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών», ανέφερε η ηγεσία της οργάνωσης σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη.

Οι αντάρτες θα είναι σε θέση να αμύνονται αν οι μονάδες τους δεχθούν επίθεση ή απειληθούν, διευκρινίζεται πάντως στο κείμενο.

Ο κυβερνητικός επίτροπος ειρήνης, ο Ντανίλο Ρουέδα, διαβεβαίωσε χθες πως ο πρόεδρος της χώρας Γουστάβο Πέτρο πρόκειται να δώσει από την πλευρά του στη δημοσιότητα ανακοίνωση προς τον ίδιο σκοπό, που θα περιλαμβάνει ρητές και συγκεκριμένες διαταγές στις ένοπλες δυνάμεις.

Το ίδιο ανήγγειλε ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκες, κάνοντας λόγο για προεδρικό εκτελεστικό «διάταγμα» το οποίο θα προβλέπει την «διακοπή των επιθετικών επιχειρήσεων» από αύριο Πέμπτη.

Η πλήρης εκεχειρία, που θα ξεκινήσει στις 3 Αυγούστου και θα διαρκέσει έξι μήνες, είναι το πιο συγκεκριμένο βήμα μέχρι στιγμής στις συνομιλίες, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο και αποτελούν μέρος των προσπαθειών του Πέτρο να τερματίσει τη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης, των ανταρτών και των εγκληματικών συμμοριών.

Προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τον ELN, ο οποίος έχει περίπου 2.800 μαχητές, δεν ευοδώθηκαν λόγω της διάχυτης αλυσίδας διοίκησηςς και τις διαφωνίες στις τάξεις του.

Τα μέρη προβλέπουν να ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τους τη 14η Αυγούστου στο Καράκας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα