ΑΘΗΝΑ
03:48
|
28.04.2024
Αυτοεξόριστος στο Βέλγιο εδώ και έξι χρόνια, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο έκδοσής του στην Ισπανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε, σήμερα Τετάρτη, την άρση της ασυλίας του Καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν, που διώκεται από τις ισπανικές αρχές για την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017.

Ο εξόριστος πρώην ηγέτης της Καταλονίας και πρώην ευρωβουλευτής που ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο εδώ και έξι χρόνια, είχε προσφύγει κατά της άρσης της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά η προσφυγή του απορρίφθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή έκδοσή του στην Ισπανία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο σκοπεύει να προσφύγει στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης, το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

Τον Ιανουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέσυρε τις κατηγορίες για εξέγερση εναντίον του Πουτζντεμόν, αφού η μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα της χώρας κατάργησε το αδίκημα. Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανυπακοή και υπεξαίρεση, οι οποίες επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και οκτώ ετών.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας Πάμπλο Λαρένα δήλωσε ότι θα υποβάλει νέο αίτημα έκδοσης στις βελγικές αρχές για να δικαστεί ο Πουτζντεμόν για τις μικρότερες αυτές κατηγορίες.

Οι προηγούμενες προσπάθειες της Ισπανίας να εκδώσει τον Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία απέτυχαν.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο απέρριψε επίσης τις εφέσεις και δύο άλλων αυτοεξόριστων Καταλανών αυτονομιστών ευρωβουλευτών, των Τόνι Κομίν και Κλάρα Πονσάτι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα