ΑΘΗΝΑ
00:55
|
05.05.2024
Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει απαισιόδοξη για τις προοπτικές ανανέωσης της συμφωνίας λόγω των εμποδίων στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μεταβεί αύριο Παρασκευή 7/7 στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς πλησιάζει η 18η Ιουλίου, ημερομηνία λήξης της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η οποία συνάφθηκε τον Ιούλιο του 2022 με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας. Η συμφωνία εγγυάται την ασφάλεια των πλοίων μεταφοράς σιτηρών προς και από τα ουκρανικά λιμάνια που πλέουν σε ύδατα τα οποία ελέγχει η Μόσχα.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, οι δύο ηγέτες θα εστιαστούν στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η οποία επετεύχθη με διαμεσολάβηση της Άγκυρας.

Η διεθνής συμφωνία παρατάθηκε μέχρι τις 18 Ιουλίου, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο η Μόσχα απείλησε να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτήν, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι όροι της δεν τηρούνται.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηγορήσει το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τους θαλάσσιους διαδρόμους που προβλέπονται από τη συμφωνία για να εξαπολύει επιθέσεις στον ρωσικό στόλο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα