ΑΘΗΝΑ
18:42
|
01.05.2024
Κατηγορούνται για βοήθεια και χρηματοδότηση καταζητούμενων στο εξωτερικό, οι οποίοι επιδιώκουν την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία Εθνικής Ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε την Τετάρτη τέσσερις άνδρες οι οποίοι κατηγορούνται ότι υποστήριζαν αντιφρονούντες του εξωτερικού οι οποίοι επιδιώκουν την ανεξαρτησία από την Κίνα, δύο ημέρες μετά την έκδοση εντολών και επικηρύξεων με αμοιβή εναντίον ατόμων με έδρα το εξωτερικό.

Υπήρχαν υποψίες ότι οι τέσσερις άνδρες «λάμβαναν κεφάλαια από εταιρείες, κοινωνικές πλατφόρμες και εφαρμογές για κινητά ώστε να υποστηρίξουν άτομα που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και συνεχίζουν να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», ανέφερε σε δήλωση το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας της Αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ.

Η δήλωση δεν συνέδεσε συγκεκριμένα τις συλλήψεις με οκτώ εντάλματα που εκδόθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για εξέχοντες αντιφρονούντες με έδρα το εξωτερικό. Τοπικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, συνέδεσαν τους συλληφθέντες με μια διαδικτυακή πλατφόρμα γνωστή ως “Punish Mee” που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την παροχή οικονομικής βοήθειας στους οκτώ καταζητούμενους ακτιβιστές στο εξωτερικό.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας έκανε λόγο για «υποψία συνωμοσίας για συνεννόηση με ξένες δυνάμεις και πράξεις βίας και ταραχής» και ανέφερε ότι οι άνδρες ήταν ύποπτοι για παραβίαση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας, που επιβλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο το 2020 μετά από ξέσπασμα διαδηλώσεων από δημοκρατικούς.

«Θεωρούνται επίσης ύποπτοι για επανειλημμένη δημοσίευση αναρτήσεων με αποτρεπτικές προθέσεις σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου περιεχομένου που προκαλούσε μίσος προς τις Κεντρικές Αρχές (Κίνα) και την κυβέρνηση της Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ, και υποστήριζαν την «ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται τα ονόματα των συλληφθέντων.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως είδε τον Ιβάν Λαμ, πρώην πρόεδρο της πλέον διαλυμένης αντιπολιτευόμενης ομάδας Demosisto, να μπαίνει σε ένα αστυνομικό βαν από ένα βιομηχανικό κτίριο στην περιοχή Kwai Chung του Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη.

Δύο πηγές με γνώση της κατάστασης είπαν ότι ο Λαμ ήταν μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων που αναφέρονται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η αστυνομία είπε ότι ερεύνησε τα σπίτια και τα γραφεία των κρατουμένων με δικαστικό ένταλμα και κατάσχεσε ορισμένα σχετικά έγγραφα και συσκευές ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες κρατούνται για περαιτέρω έρευνες και δεν απέκλεισε περαιτέρω συλλήψεις.

Επικηρύξεις με αμοιβή για 8 άτομα του εξωτερικού

Οι αρχές έχουν προσφέρει αμοιβές ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων HK (117,840 ευρώ) η καθεμία για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των οκτώ ατόμων στο εξωτερικό.

Η οργάνωση Demosisto ηγήθηκε από τον έγκλειστο σήμερα Τζόσουα Γουόνγκ μαζί με έναν από τους οκτώ καταζητούμενους στο εξωτερικό, τον Νέιθαν Λο. Η οργάνωση διαλύθηκε το 2020, ώρες αφότου το κοινοβούλιο της Κίνας ψήφισε τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια.

Το αντιπολιτευόμενο κίνημα του Χονγκ Κονγκ έχει έδρες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Αυστραλίας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανίζι δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι το Χονγκ Κονγκ έχει επικηρύξει δύο κατοίκους της Αυστραλίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα