ΑΘΗΝΑ
08:51
|
03.05.2024
Μετά τις διαψεύσεις των ισχυρισμών τους οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες βλέπουν μέσα σε μία μέρα το ρωσικό σαμποτάζ του πυρηνικού σταθμού να είναι λιγότερο πιθανό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κίριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR), δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας ρωσικής τρομοκρατικής επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια «μειώνεται σταδιακά».

«Κάνουμε ορισμένες ενέργειες σε αυτόν τον τομέα, τόσο δημόσιες όσο και μη δημόσιες, και νομίζω ότι τώρα ο κίνδυνος μιας τεχνητής τεχνογενούς καταστροφής μειώνεται αθόρυβα», δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στη βρετανική εφημερίδα The Times ο Μπουντάνοφ.

Μία μέρα πριν, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωνε: «Έχουμε πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας ότι ο ρωσικός στρατός έχει τοποθετήσει αντικείμενα παρόμοια με εκρηκτικά στην οροφή πολλών μονάδων ισχύος» και επισήμαινε ότι «διαφορετικές χώρες έχουν τις δικές τους υπηρεσίες πληροφοριών και άλλες δυνατότητες να γνωρίζουν επακριβώς τι συμβαίνει και ποιος πρέπει να κατηγορηθεί».

Ωστόσο, την επομένη των δηλώσεών του, ο Ζελένσκι διαψεύστηκε λίγο-πολύ από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

«Στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπως γνωρίζετε, έχουμε μόνιμη παρουσία και μόνιμη αποστολή του ΔΟΑΕ. Ήρθα σε επαφή μαζί τους σήμερα. Γνωρίζουμε τις δηλώσεις και από τις δύο μεριές. Αναφερθήκατε στη δήλωση του προέδρου Ζελένσκι, αλλά και η ρωσική πλευρά έχει κάνει παρόμοιους ισχυρισμούς. Αυτό που λέω είναι αυτό που είπα και στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν πρέπει ποτέ και υπό οιεσδήποτε περιστάσεις να δέχεται επίθεση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως στρατιωτική βάση. Ο ΔΟΑΕ είναι εκεί για να το παρατηρεί και για ενημερώνει την παγκόσμια κοινότητα αν συμβεί κάτι τέτοιο. Κατά τους τελευταίους ελέγχους μας, δεν παρατηρήσαμε κάποια δραστηριότητα ναρκοθέτησης, αλλά παραμένουμε σε εξαιρετική επαγρύπνηση», είπε.

«Όπως γνωρίζετε, εκτυλίσσεται μια αντεπίθεση, υπάρχουν πολλές μάχες. Ήμουν εκεί πριν από μερικές εβδομάδες και οι μάχες είναι εκεί, πολύ κοντά στον σταθμό. Οπότε δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε διαρκώς», πρόσθεσε.

Προηγούμενοι ισχυρισμοί του Κιέβου πως ο ρωσικός στρατός έχει ναρκοθετήσει τη λίμνη του πυρηνικού σταθμού και πως έχει μεταφέρει οχήματα με εκρηκτικά μέσα στο σταθμό στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας επίθεσης, διαψεύστηκαν την περασμένη Πέμπτη από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου του France24, ο Γκρόσι απάντησε:

«Δε θα εισερχόμουν, ξέρετε, ποτέ σε μια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, τον οποίο γνωρίζω πολύ καλά και με τον οποίο έχω βρεθεί σε τακτική επικοινωνία και έχω συναντήσει προσωπικά, αλλά μπορώ να πω πως ήμουν εκεί [και] δεν είδα κάποια τέτοια εξέλιξη. Οι ομάδες μας είναι εκεί, αναφέρουν κάθε μέρα το τι συμβαίνει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα