ΑΘΗΝΑ
02:18
|
02.05.2024
Μειώθηκε κατά 33,6% η αποψίλωση του βραζιλιάνικου τμήματος του τροπικού δάσους, σε σχέση με την καταστροφική περίοδο διακυβέρνησης του Ζαΐχ Μπολσονάρου..
An aerial view shows a deforested area during an operation to combat deforestation near Uruara, Para State, Brazil January 21, 2023. REUTERS/Ueslei Marcelino
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντικά βήματα στον αγώνα εναντίον της καταστροφής του δάσους του Αμαζονίου κάνει η κυβέρνηση του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2023 απ’ όταν και ανέλαβε την εξουσία, η αποψίλωση του βραζιλιάνικου τμήματος του τροπικού δάσους μειώθηκε κατά 33,6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα, δορυφορικές εικόνες του βραζιλιάνικου Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE) κατέγραψαν την αποψίλωση 2.649 τετραγωνικών χιλιομέτρων το πρώτο εξάμηνο, έναντι 3.988 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2022, περίοδο κατά την οποία βρίσκονταν στην εξουσία ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που επικρίθηκε έντονα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το δάσος του Αμαζονίου.

«Έχουμε φθάσει σε σταθερή πτωτική τάση ως προς την αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου», τόνισε με ικανοποίηση η υπουργός Περιβάλλοντος, η Μαρίνα Σίλβα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός «της απόφασης του προέδρου Λούλα να κάνει τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης του δάσους κυβερνητική πολιτική».

Αφότου επανεξελέγη, ο Λούλα υποσχέθηκε να αναιρέσει τις πολιτικές του προκατόχου του όσον αφορά το περιβάλλον και θέτει στόχο να τερματιστεί η παράνομη αποψίλωση δασικών εκτάσεων ως το 2030.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022), η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 75% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Τον Ιούνιο, ο Λούλα αποκάλυψε το σχέδιό του για τον Αμαζόνιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων την άμεση κατάσχεση των μισών ζωνών όπου γίνονται παράνομες εκμεταλλεύσεις (αγροτικές, κτηνοτροφικές, μεταλλευτικές, υλοτομικές…), τον καθορισμό προστατευόμενων ζωνών συνολικής έκτασης 30.000.000 στρεμμάτων ως το 2027, καθώς και την πρόσληψη χιλιάδων ειδικών.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει, ο Λούλα προσπαθεί να πείσει τις πλουσιότερες χώρες να χρηματοδοτήσουν την προστασία του τροπικού δάσους. Η Νορβηγία και η Γερμανία έχουν ήδη συνεισφέρει χρηματοδοτήσεις στο Ταμείο για τον Αμαζόνιο, που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν με δική του πρωτοβουλία.

Παρά τα ενθαρρυντικά δεδομένα για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, «συνεχίζουμε να έχουμε πολύ υψηλά επίπεδα αποψίλωσης του δάσους», επισήμανε ο Ντανιέλ Σίλβα του παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση στη Βραζιλία (WWF Brasil).

Κατά ειδικούς, η αληθινή δοκιμασία για την κυβέρνηση Λούλα είναι οι προσεχείς μήνες, η ξηρή περίοδος (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), όταν κορυφώνονται τόσο η αποψίλωση του δάσους, όσο και οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και βοριάδες στο Αιγαίο

Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις ΗΠΑ

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Νέο Ερινεό Αχαΐας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα