ΑΘΗΝΑ
06:32
|
05.05.2024
Ανάμεσα στα θύματα της διαρροής, που εκτιμάται ότι σχετίζεται με παράνομη εξόρυξη χρυσού, υπάρχουν και παιδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, πέθαναν από εισπνοή νιτρικού αερίου, μετά από διαρροή του επικίνδυνου αερίου σε μια παραγκούπολη της Νότιας Αφρικής την Τετάρτη. Οι αρχές έχουν συνδέσει το περιστατικό με παράνομη δραστηριότητα εξόρυξης χρυσού στην περιοχή.

Αξιωματούχοι της Μοζαμβίκης λένε ότι τουλάχιστον 10 από τους 17 νεκρούς ήταν Μοζαμβικιανοί.

Η διαρροή προήλθε από μια φιάλη αερίου που περιέχει οξείδιο του νιτρικού άλατος, δήλωσε εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της χώρας.

Είπε ότι οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η διαρροή μπορεί να συνδέεται με παράνομη δραστηριότητα εξόρυξης στην περιοχή.
Η παράνομες εξορύξεις, κυρίως για χρυσό, παραμένουν διαδεδομένη στη Νότια Αφρική και κοστίζουν στη χώρα εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, αλλά και ζωές.

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Ορυκτών και Ενεργειακών Πόρων της χώρας είπε ότι περίπου 31 ύποπτοι παράνομοι μεταλλωρύχοι που πιστεύεται ότι ήταν υπήκοοι του γειτονικού Λεσότο πέθαναν σε φρεάτιο εξαερισμού στην επαρχία Free State της χώρας.

Γνωστοί ως «ζάμας ζάμας», οι παράνομοι μεταλλωρύχοι σκάβουν τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία χρυσού του Γιοχάνεσμπουργκ.

Κάτοικοι του της παραγκούπολης Άντζελο στην πόλη Μπόκσμπεργκ, όπου σημειώθηκε η διαρροή, εξέφρασαν την οργή τους, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζαν ότι οι παράνομοι μεταλλωρύχοι χρησιμοποιούν τέτοια αέρια.

«Βρήκα τον γιο μου και τη νύφη μου νεκρούς. Καθώς κάθομαι εδώ δεν έχω ιδέα τι θα κάνω τώρα. Είμαι άνεργη. Ο γιος μου ήταν ο μόνος που έφερνε χρήματα και τώρα είναι νεκρός», είπε μια γυναίκα.

Η αστυνομία της Πρετόρια είπε ότι αρκετοί άλλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις και ότι οι έρευνες για τα γεγονότα που οδήγησαν στο περιστατικό συνεχίζονται.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα δήλωσε «βαθιά» λυπημένος για το ατύχημα και προέτρεψε τους αρμόδιους να ανακαλύψουν την αιτία προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα