ΑΘΗΝΑ
06:40
|
21.05.2024
Εκατοντάδες οδηγήθηκαν στη στρατιωτικοποιημένη συνοριακή ζώνη Τυνησίας-Λιβύης αυτή την εβδομάδα, μετά από επεισόδια που ξέσπασαν στο Σφαξ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) προέτρεψε την Τυνησία να σταματήσει την απέλαση των Αφρικανών μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική και να προχωρήσει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες που κρατούνται στα σύνορα της βορειοαφρικανικής χώρας με τη Λιβύη.

Η διεθνής ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προχώρησε στην σχετική ανακοίνωση χθες, Πέμπτη, με αφορμή τη σύλληψη τις προηγούμενες ημέρες εκατοντάδων μεταναστών στην πόλη – λιμάνι Σφαξ της Τυνησίας και την μεταφορά τους στο Μπεν Γκουερντάν, την στρατιωτικοποιημένη συνοριακή ζώνη Τυνησίας-Λιβύης, με σκοπό την απέλαση.

«Η κακοποίηση ανθρώπων και η εγκατάλειψή τους στην έρημο δεν είναι απλά μια ανήθικη πράξη, αλλά παραβιάζει και το διεθνές δίκαιο που απαγορεύει τις ομαδικές απελάσεις», δήλωσε η Λορέν Σίμπερτ, ερευνήτρια του HRW για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών.

Οι μετανάστες που εκδιώχθηκαν προέρχονται από πολλές αφρικανικές χώρες, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, το Καμερούν, το Μαλί, η Γουινέα, το Τσαντ, το Σουδάν και η Σενεγάλη, και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται 29 παιδιά και τρεις έγκυες γυναίκες, ανέφερε η HRW. Δεκάδες άλλοι Αφρικανοί μετανάστες παραμένουν στο Σφαξ και κοιμούνται στο δρόμο κοντά στο τέμενος Sidi Lakhmi.

Οι αρχές της Τυνησίας προχώρησαν στις συλλήψεις και τις απελάσεις μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική που βρίσκονταν στο Σφαξ, μετά από το ξέσπασμα βίας που ακολούθησε του θανάτου ενός Τυνήσιου πολίτη σε συμπλοκή του με Αφρικανό μετανάστη, με τους ντόπιους να παραπονούνται για τη συμπεριφορά των μεταναστών, ενώ οι μετανάστες καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί ρατσιστικές επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ομιλία του τον περασμένο Φεβρουάριο ο Τυνήσιος πρόεδρος Καΐς Σαΐντ, έκανε λόγο για «ορδές παράτυπων μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική» που φτάνουν στην Τυνησία, φέρνοντας μαζί τους «βία, έγκλημα και απαράδεκτες πρακτικές», πυροδοτώντας επιθέσεις εναντίον μεταναστών και φυλετικές εντάσεις στη χώρα.

Χιλιάδες μετανάστες χωρίς έγγραφα ταξίδεψαν στο Σφαξ τους τελευταίους μήνες, ελπίζοντας να φτάσουν στην Ευρώπη με βάρκες που διαχειρίζονται παράνομοι διακινητές. Την ίδια ώρα η Ε.Ε. ζητά από την Τυνησία να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών που αναζητούν μια καλύτερη μοίρα στην Ευρώπη, προτείνοντάς της ένα πιθανό πακέτο βοήθειας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που φαντάζει δελεαστικό μπροστά στην μεγάλη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ωστόσο, ο Τυνήσιος Πρόεδρος Καΐς Σαΐντ, έχει δηλώσει πως η Τυνησία δεν θα μετατραπεί σε συνοριοφύλακα της Ευρώπης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπερήφανος δηλώνει ο Ιβάν Σαββίδης για τον ΠΑΟΚ

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Κλιματικής κρίσης ετοιμάζουν οι πυροσβέστες

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ιρανικές προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα