ΑΘΗΝΑ
05:01
|
06.05.2024
«Να μην γίνει το ΕΚΑΒ ο νέος ΟΣΕ» και συναγερμός για επικίνδυνους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το ΕΣΥ από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα μείζονα ζητήματα που αφορούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εκθέτει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α.), εγκαλώντας την Νέα Δημοκρατία για «επικίνδυνους για την υγεία των ασθενών σχεδιασμούς» με αφορμή τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στη διάθεση προσωπικού της Πυροσβεστικής ή των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διακομιδή ασθενών με ΕΚΑΒ στις περιοχές όπου το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί. 

«Πρόκειται για συνέχιση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών με τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος και τις απώλειες ασθενών να επιβεβαιώνουν τις τραγικές ελλείψεις τόσο στην προνοσοκομειακή όσο και στη νοσοκομειακή φροντίδα. Η εγκατάλειψη είναι τέτοια που ακόμα και σε αστικές περιοχές θρηνούμε θύματα, όπως έγινε πρόσφατα στο Περιστέρι» καταγγέλλει η Ένωση, υπενθυμίζοντας πως, όπως έχει τονίσει το σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ, «η επάνδρωση των πληρωμάτων με μη εκπαιδευμένο στη διάσωση και τη διακομιδή προσωπικό, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία των ασθενών».

Παράλληλα, η Ε.Ι.Ν.Α. κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία για αντιμετώπιση της υγείας με όρους κόστους, σε συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντας ως «μη επιλέξιμη δαπάνη» με βάση τα κριτήρια του Ταμείου Ανάκαμψης την επιπλέον στελέχωση του ΕΚΑΒ με προσωπικό, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στη λίστα αναμονής 3500 απόφοιτοι διασώστες του ΕΚΑΒ, εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι, όπως επισημαίνει.

Απευθείας σε ιδιώτες το «φιλέτο» των διακομιδών

«Χθες κιόλας, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Πανεπιστημιακού Γεν. Νοσοκομείου Πατρών, ψηφίστηκε μετά από πρόταση του Διοικητή κου Μπάκου η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάληψη των διακομιδών από ιδιωτική εταιρεία ασθενοφόρων. Όπως ξεκαθάρισε, θα αφορά μόνο διακομιδές από το νοσοκομείο προς το σπίτι (εξιτήρια) και μόνο εντός νομού Αχαΐας» σημειώνουν στη συνέχεια οι γιατροί, διερωτώμενοι «άραγε, γι’ αυτές τις αναθέσεις λεφτά υπάρχουν, ενώ για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ δεν υπάρχουν;»

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στο ΕΚΑΒ, που στενάζει κάτω από τις τραγικές ελλείψεις που έχει προκαλέσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή του, καταφεύγει στις φθηνές -για το κράτος- λύσεις, με τη μετακίνηση προσωπικού, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο για «επενδύσεις» στον χώρο της Υγείας.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα την πλήρη ανάπτυξη δημόσιας επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, που απαιτεί την ύπαρξη μόνιμων υποδομών, μόνιμου εκπαιδευμένου προσωπικού και επάρκεια εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων μέσων. Να προκηρυχθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι χιλιάδες κενές θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ» καταλήγει η Ε.Ι.Ν.Α ζητώντας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΚΑΒ και την ακύρωση των επικίνδυνων για την υγεία των ασθενών σχεδιασμών «μεικτών πληρωμάτων» ωστε «να μην γίνει το ΕΚΑΒ ο νέος ΟΣΕ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα