ΑΘΗΝΑ
10:02
|
19.05.2024
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή του σουδανικού στρατού στην πρωτεύουσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή του σουδανικού στρατού στην πρωτεύουσα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και ένας αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το BBC.

Μεταξύ των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο BBC.

Η αεροπορική επιδρομή έπληξε την περιοχή Νταρ ες Σαλάμ του Ομντουρμάν, στην απέναντι όχθη του Νείλου προς την πρωτεύουσα Χαρτούμ, νωρίς το Σάββατο.

Ο στρατός και μια παραστρατιωτική δύναμη μάχονται για τον έλεγχο της πρωτεύουσας από τον Απρίλιο.

Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, και ο επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, έπεσαν σε διαμάχη για το μέλλον της χώρας.

Ένας αξιωματούχος υγείας της πολιτείας Χαρτούμ, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, είπε ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή του Σαββάτου, ενώ η RSF ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν 31.

Η παραστρατιωτική ομάδα πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της ότι το χτύπημα «προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε σπίτια».

Η RSF ελέγχει μεγάλο μέρος του Χαρτούμ και των δίδυμων πόλεων του, Ομντουρμάν και Μπαχρί. Ο στρατός έχει πραγματοποιήσει συχνές επιθέσεις πυροβολικού και αέρος για να προσπαθήσει να απομακρύνει τους παραστρατιωτικούς μαχητές. Ωστόσο, πιστεύεται ότι το χτύπημα του Σαββάτου θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών από μία μόνο επίθεση.

Δώδεκα εβδομάδες συγκρούσεων έχουν αφήσει τρομοκρατημένο τον άμαχο πληθυσμό της πρωτεύουσας. Τα καταστήματα και οι αγορές είναι σπάνια ανοιχτά και σχεδόν όλες οι ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει.

Οι συγκρούσεις έχουν εξαπλωθεί πέρα από την πόλη, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής περιοχής του Νταρφούρ, όπου σημειώθηκε ξέσπασμα εθνοτικής βίας.

Σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί και σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Υπήρξαν μερικώς επιτυχημένες προσπάθειες για την εξασφάλιση προσωρινών εκεχειριών, αλλά αυτές δεν κράτησαν ποτέ πολύ.

Το περιφερειακό μπλοκ της Ανατολικής Αφρικής Igad προσπαθεί να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής στην Αιθιοπία τη Δευτέρα.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του στρατηγού Μπουρχάν είπε ότι δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και αφρικανική σκόνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα