ΑΘΗΝΑ
11:32
|
04.05.2024
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ θύμισε στα κράτη-μέλη της Συμμαχίας πως το Βίλνιους, τόπος της ερχόμενης συνόδου, απέχει περίπου 1.000 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρέμβαση-έκκληση προς τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με αφορμή τη σύνοδο του Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντώνται για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις διαφωνίες σχετικά με την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας και την ένταξη της Σουηδίας έως την ενίσχυση των αποθεμάτων πυρομαχικών και την πρώτη αναθεώρηση των αμυντικών σχεδίων εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, η Μαρία Ζαχάροβα πρότεινε ότι να δώσουν προτεραιότητα σε όσα συμβαίνουν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία υπενθυμίζοντάς τους πως η πρωτεύουσα της Λιθουανίας απέχει περίπου 1.000 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στη «συστηματική πρόκληση ζημιών» στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από πλευράς του καθεστώτος του Κιέβου και υπογράμμισε ότι «η βασική προσοχή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αφιερωθεί σε αυτό».

Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της συμμαχίας θα βρίσκεται στη ζώνη άμεσων επιπτώσεων (εάν συμβεί κάτι στο εργοστάσιο), δήλωσε η Ζαχάροβα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι σχεδιάζουν να επιτεθούν στο εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία στην περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας, κοντά στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί εδώ και ημέρες για σοβαρή απειλή στις εγκαταστάσεις, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά στην οροφή πολλών αντιδραστήρων.

Οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που εδρεύουν στο εργοστάσιο δήλωσαν ότι δεν έχουν ακόμη παρατηρήσει ενδείξεις για νάρκες ή εκρηκτικά στο εργοστάσιο, αλλά χρειάζονται επίσης περισσότερη πρόσβαση για να είναι σίγουροι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα