ΑΘΗΝΑ
16:48
|
27.04.2024
Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που καίγονται (εντός και εκτός εισαγωγικών). Μήπως θα πρέπει να δούμε με ιδιαίτερη προσοχή, τι ζητούν τα συνδικάτα;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τη φράση «Ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκε μῦν» (κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε… ποντίκι), θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την κυβερνητική κινητοποίηση (;) για την προστασία των εργαζομένων εν όψει του κύματος καύσωνα.

Μα, θα ρωτήσει κάποιος, δεν έγινε σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Εργασίας Το Υπουργείο, δεν προέβη στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου; Το Υπουργείο, δεν απηύθυνε «αυστηρή σύσταση προς τους εργοδότες»;  Δεν άφησε με ανακοίνωσή του να πλανάται ο φόβος των «στοχευμένων ελέγχων»;

Επειδή, όπως σε κάθε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που καίγονται (εντός και εκτός εισαγωγικών) μήπως θα πρέπει να δούμε με ιδιαίτερη προσοχή, τι ζητούν τα συνδικάτα;

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, διεκδικούν μέτρα ουσίας, τα οποία θα συνδιαμορφώσουν με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς. Μέτρα  ιδιαίτερης νομικής ισχύος, τα οποία θα δεσμεύουν νομοθετικά τις επιχειρήσεις και θα περιφρουρούνται από ενισχυμένη Επιθεώρηση εργασίας. Δηλαδή, εργοδοτικές υποχρεώσεις, αντί για κυβερνητικές συστάσεις, έστω και «αυστηρές».

Ειδικότερα:

Την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία, ζητά από το υπουργείο Εργασίας η ΓΣΕΕ. Παράλληλα, ο  πρόεδρος Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, Ανδρέας Στοϊμενίδης προτείνει:

  • Τη μετατροπή της  εγκυκλίου  υπουργείου Εργασίας, σε υπουργική Απόφαση ώστε να ενισχυθεί η νομική της ισχύς.
  • Την ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τη Βουλή και
  • Την αναδιάταξη των δυνάμεων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, στο πλαίσιο ειδικού σχεδίου προστασίας των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ και κλαδιά Σωματεία ζητούν:

  • Την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με άμεση διακοπή εργασιών όπου απαιτείται
  • Την ενίσχυση και την αποτελεσματική δραστηριοποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας και
  • τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΣΕΠΕ και της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), ώστε να αποκλείονται από επιδοτούμενα προγράμματα επιχειρήσεις, οι οποίες εντοπίζονται να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Σε περίπτωση καταγγελιών, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 1555 ή στις κατά τόπους αρμόδιες Επιθεωρήσεις ασφάλειας και υγείας στην Εργασία, καθώς και στα συνδικάτα ή τα Εργατικά Κέντρα, τα οποία προωθούν τις καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες σε συλλογικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι οι κανόνες προστασίας των εργαζομένων από ακραίες θερμοκρασίες, δεν αφορούν μόνο τους απασχολούμενους σε υπαίθριες εργασίες, αλλά όλες τις εργασίες οι οποίες επιφέρουν θερμική καταπόνηση στο προσωπικό, ενώ υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για εγκύους και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα οργανικής αλλά και ψυχικής φύσεως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα