ΑΘΗΝΑ
21:44
|
27.04.2024
Εκτός του να λοιδωρήσει το 20χρονο θύμα της αστυνομίας, ο νέος Υπουργός ΠροΠο μίλησε για Πανεπιστημιακή Αστυνομία, φορητές κάμερες, φράχτη, νέες ταυτότητες και myELAS.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ανάγκη να τιμωρείται σκληρότερα η μικρή εγκληματικότητα, κατέληξε, ερωτηθείς στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ για την αστυνομική δολοφονία ενός 20χρονου μετανάστη, ο νέος υπουργός Προ.Πο., Νότης Μηταράκης.

Αν και ανέφερε «ότι καμία χρήση αστυνομικής βίας δεν γίνεται αποδεκτή», ο Νότης Μηταράκης εστίασε στο να επισημάνει ότι το θύμα κακώς ήταν ελεύθερο:

«Από ό,τι φαίνεται ο συγκεκριμένος είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος, απολύθηκε γρήγορα με όρους, επανασυνελήφθη τον Ιούνιο και αντί να επιστρέψει στη φυλακή ξαναφέθηκε ελεύθερος και τώρα ουσιαστικά θα ήταν το τρίτο αδίκημά του», είπε για τον νεκρό από σφαίρα αστυνομικού νεαρό.

«Είναι κρίσιμο να αυστηροποιήσουμε τον κώδικα», κατέληξε, καθώς «δεν μπορούμε να αφήνουμε φαινόμενα ειδικά μικρής εγκληματικότητας ατιμώρητα, γιατί δημιουργείται ένα κλίμα ατιμωρησίας και τελικά το μικρό γίνεται μεγάλο και βλέπουμε αυτά που δυστυχώς βλέπουμε τώρα», είπε σε μια εντυπωσιακή στρεψοδικία ο νέος υπουργός.

Πέραν του να ρίξει την ευθύνη της αστυνομικής δολοφονίας στον ποινικό κώδικα που δεν εγγυάται το ότι η μικρή εγκληματικότητα θα σημαίνει μεγαλύτερη (πόσο άραγε;) παραμονή στη φυλακή ο υπουτός εξήγγειλε επανεκπαίδευση των αστυνομικών στο πρωτόκολο εμπλοκής και τόνισε ότι θέτει ως προτεραιότητα να λήξει εντός του 2023 η εκκρεμότητα με τις φορητές κάμερες στους αστυνομικούς που επιχειρούν και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα δημιουργήσουν προσκόμματα Ανεξάρτητες Αρχές.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

«Η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι καλύτερη σήμερα από ό,τι ήταν πριν δύο χρόνια» είπε ο κ. Μηταράκης και προσέθεσε: «Νομίζω ότι, όπως είπα και στη Βουλή, υπάρχει ένας επανασχεδιασμός τώρα της όλης διαδικασίας φύλαξης των πανεπιστημίων, ο στόχος παραμένει ακριβώς ο ίδιος: να υπάρχει μία ομαλή ζωή στα πανεπιστήμια, ώστε να εξασφαλίζουμε το δικαίωμα των φοιτητών να σπουδάζουν με ασφάλεια, το ακριβές επιχειρησιακό πλαίσιο είναι σε επανεξέταση αυτή τη στιγμή».

Όχι αρκετά σκληρή η πολιτική της Ε.Ε. στο Μεταναστευτικό

«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη εφαρμόζει μια αμφίσημη στρατηγική, από την μια ισχυρίζεται ότι είναι εναντίον της παράνομης μετανάστευσης, τελικά, όμως, ο τρόπος που λειτουργεί η ευρωπαϊκή πολιτική επιβραβεύει στην πράξη τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών» ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους κυρίως προς την Ιταλία, καθώς η Ελλάδα δεν είναι πλέον η βασική πύλη εισόδου της Ευρώπης από το 2020. Πρέπει η Ευρώπη, λοιπόν, να καταλήξει σε τέτοιες σημαντικές πολιτικές».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι την άλλη εβδομάδα μαζί και με τον νέο Υπουργό Μετανάστευσης, τον κ. Καιρίδη, θα συμμετάσχουν στην Ισπανία στο ανεπίσημο συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων που και πάλι θα βάλει τη μετανάστευση στην ατζέντα της συζήτησης.

Σύνορα και φράχτης του Έβρου

Επίσης ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε την πρόσληψη επιπλέον 150 συνοριοφυλάκων σε Καβάλα και Ροδόπη και επανέλαβε ότι έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα για την επαναπρόσληψή των συνοριοφυλάκων έως το 2027.

Αναφορικά με τον φράχτη στον Έβρο, ο υπουργός τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί εντός της τετραετίας και ότι η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει με 100 εκατ. ευρώ συνοδά έργα υψηλής τεχνολογίας. Ο φράχτης, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί με μικτή χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και από πόρους της Ε.Ε.

Νέες ταυτότητες και «η αστυνομία στο κινητό του κάθε πολίτη»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να εκδίδονται οι νέες ταυτότητες και εντός του Ιανουαρίου 2024 τα νέα διαβατήρια με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Η διάρκειά τους θα είναι δεκαετής και οι πολίτες με μια αίτηση θα μπορούν να τα ανανεώνουν.

Για την εφαρμογή myELAS, επισήμανε ότι μέσω αυτής η Ελληνική Αστυνομία «έρχεται» στο κινητό κάθε πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να ενημερώνεται, να υποβάλλει αιτήσεις, να κλείνει ραντεβού και να κάνει καταγγελίες.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση tablets από την τροχαία είπε ότι μέσω αυτών θα γίνεται χρήση της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών ώστε να ελέγχεται αυτόματα κάποιος παραβάτης αν π.χ. είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό του ή όχι, ή αν εκκρεμούν άλλα αδικήματα και τα πρόστιμα να μεταβιβάζονται στο taxis.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα