ΑΘΗΝΑ
00:59
|
08.05.2024
Αντιμετωπίζει, ταυτόχρονα, ψήφο εμπιστοσύνης στο ολλανδικό Κοινοβούλιο μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική μετά τις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με δημοσιεύματα ολλανδικών ΜΜΕ, τα οποία ευλόγως αποδίδουν την απόφασή του στην κατάρρευση της κυβέρνησής του την περασμένη Παρασκευή.

Την Κυριακή αποφάσισα ότι δεν θα είμαι διαθέσιμος ως αρχηγός του VVD στις επερχόμενες εκλογές, είπε ο Ρούτε στο ολλανδικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ολλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Ο Δεξιός Ρούτε, ο οποίος ηγείται της Ολλανδίας από το 2010, είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ολλανδός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει σήμερα ψήφο δυσπιστίας στο Κοινοβούλιο, κάτι που θα μπορούσε να τερματίσει την εκλογή του ως ο μακροβιότερος κυβερνητικός ηγέτης στην ιστορία της Ολλανδίας, τρεις ημέρες αφότου υπέβαλε αιφνίδια την παραίτηση της τέταρτης κυβέρνησής του.

Ο συνασπισμός του Ρούτε θα παραμείνει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, μια διαδικασία που στο διαλυμένο πολιτικό τοπίο της Ολλανδίας συνήθως διαρκεί μήνες.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να εκδιώξουν αμέσως τον Ρούτε, λέγοντας ότι έχασε την αξιοπιστία του μέσω του χειρισμού των διαπραγματεύσεων για αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές, που οδήγησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης την Παρασκευή.

«Για το συμφέρον της χώρας, θα πρέπει να παραμερίσει»

Κανονικά μια ψήφος δυσπιστίας δεν θα απειλούσε τον Ρούτε, καθώς θα μπορούσε να υπολογίζει στην υποστήριξη της τετρακομματικής κυβέρνησής του.

Αλλά οι εταίροι του συνασπισμού κατέστησαν σαφές το Σαββατοκύριακο ότι τον κατηγορούν σε μεγάλο βαθμό για την κρίση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς πίεζε για περιορισμούς στη μετανάστευση, παρόλο που ήξερε ότι τα μέτρα πήγαιναν ήταν βαριά για τα μέλη της Χριστιανικής Ένωσης.

Ο ηγέτης του φιλελεύθερου D66, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος μετά το συντηρητικό VVD του Ρούτε, είπε ότι ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε «ανεύθυνα», ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό CDA τον αποκάλεσε «απερίσκεπτο».

Οι εταίροι του συνασπισμού δεν έχουν καταστήσει σαφές εάν θα υποστηρίξουν την ψήφο εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 08:15 GMT.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα