ΑΘΗΝΑ
11:09
|
08.05.2024
Η σορός του αγνοούμενου 59χρονου Μεξικανού δημοσιογράφου Λουίς Μαρτίν Σάντσεθ Ινίγες βρέθηκε στην πολιτεία Ναγιαρίτ του Μεξικού με εμφανή σημάδια βίας στο σώμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σορός του αγνοούμενου 59χρονου Μεξικανού δημοσιογράφου Λουίς Μαρτίν Σάντσεθ Ινίγες βρέθηκε στην πολιτεία Ναγιαρίτ του Μεξικού με σημάδια βίας, επιβεβαίωσε το γραφείο του κρατικού εισαγγελέα.

Ο Σάντσεθ Ινίγες εργαζόταν στην εφημερίδα La Jornada. Είχε εξαφανιστεί από την Τετάρτη και η σύζυγός του υπέβαλε αναφορά αγνοουμένων στις μεξικανικές αρχές την Παρασκευή.

Το πτώμα του βρέθηκε στα περίχωρα της πόλης Τέπιτς. Δεν ήταν αμέσως σαφές πώς πέθανε, αλλά οι αρχές υπολόγισαν ότι ο χρόνος του θανάτου του συνέβη 24 έως 48 ώρες πριν από την εύρεση της σορού του.

«Το πτώμα βρέθηκε με σημάδια βίας και πάνω του βρέθηκαν δύο χειρόγραφα μηνύματα», είπε ο εισαγγελέας σε δήλωση, χωρίς να αποκαλύψει τι ανέφεραν τα μηνύματα.

Χειρόγραφα μηνύματα αφήνονται συχνά από τα καρτέλ ναρκωτικών στα πτώματα των θυμάτων, αλλά το γραφείο είπε ότι το κίνητρο της δολοφονίας είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Οι μεξικανικές αρχές ερευνούν άλλα δύο πιθανά εγκλήματα εις βάρος δημοσιογράφων στο Ναγιαρίτ. Ο ένας δημοσιογράφος δηλώθηκε αγνοούμενος στις 4 Ιουλίου. Δεν έχει εμφανιστεί από τότε που έφυγε για δουλειά σε σχολείο το προηγούμενο πρωί, ανέφεραν οι αρχές.

Τα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης τον έχουν αναγνωρίσει ως Οσίρις Μαλντονάδο ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τη La Jornada.

Στις 7 Ιουλίου, δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο διαμέρισμα του δημοσιογράφου Τζόναθαν Λόρα Ραμίρεζ και τον έβαλαν με το ζόρι σε ένα αυτοκίνητο. Ο Λόρα Ραμίρεζ βρέθηκε ζωντανός και «σε καλή κατάσταση υγείας». Οι αρχές διερευνούν το αδίκημα της παράνομης κράτησης.

Οι αρχές του Ναγιαρίτ δήλωσαν ότι άνοιξαν αμέσως έρευνες μόλις αναφέρθηκαν οι περιπτώσεις και ακολουθούν ειδικά πρωτόκολλα για δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Σύμφωνα με τις καθιερωμένες διατάξεις στα ισχύοντα πρωτόκολλα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι δραστηριότητες των θυμάτων που τα θέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό ευπάθειας», ανέφερε σε δήλωση η εισαγγελία του Ναγιαρίτ.

Στο Μεξικό, η έρευνα για τη διαφθορά, το έγκλημα και τα καρτέλ ναρκωτικών συχνά ενέχει υψηλό κίνδυνο. Η χώρα κατατάσσεται σταθερά ως μία από τις πιο θανατηφόρες χώρες για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με ομάδες για την ελευθερία του Τύπου.

Οι δολοφονίες που σχετίζονται με τον Τύπο έχουν εκτοξευθεί υπό τη διοίκηση του σημερινού προέδρου του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, αυξάνοντας κατά 85% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο της θητείας του σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

Το 2022 ήταν ένα από τα πιο θανατηφόρα έτη που υπήρξαν ποτέ για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης του Μεξικού, με 15 νεκρούς.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων δήλωσε ότι «καταδικάζει σθεναρά» τη δολοφονία του Σάντσεθ Ινίγες. Απαίτησε άμεση και αξιόπιστη έρευνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Μητέρες δολοφονημένων γυναικών μιλούν για τις γυναικοκτονίες

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η Ράφα θα μετατραπεί σε νεκροταφείο

Στο Σύνταγμα την Παρασκευή οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα