ΑΘΗΝΑ
18:48
|
01.05.2024
Η Άγκυρα θα μπορούσε να δώσει «πράσινο φως» αν οι Ευρωπαίοι ανοίξουν τον δρόμο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν οι Ευρωπαίοι «ανοίξουν τον δρόμο» στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άφησε να εννοηθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα για την σύνοδο κορυφής της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας που ξεκινά αύριο στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., αλλά η προσπάθεια ένταξής της έχει καθυστερήσει λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της Άγκυρας και των διαφωνιών όσο αφορά στο Κυπριακό.

«Η Τουρκία περιμένει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάνω από 50 χρόνια τώρα ενώ σχεδόν όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι πλέον μέλη της Ε.Ε.», απευθύνοντας κάλεσμα στους 27 να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον αναμένονταν να συναντηθούν αργότερα μέσα στην ημέρα στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, σε μια τελευταία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, που θεωρείται πολύ πιθανή, με τον πρώτο να κερδίζει μια σειρά ανταλλάγματα από τους Ευρωπαίους και ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους που σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να κυμαίνονται από το φλέγον για την Άγκυρα ζήτημα των F16, έως και ζητημάτων που μπορεί να απειλούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία του ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι το ζητούμενο πλέον δεν είναι εάν θα προχωρήσει η ένταξη, αλλά το πότε.

Η Τουρκία έχει σταματήσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να πατάξει τους Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί απειλές για την εθνική της ασφάλεια. Οι διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας και κατά του Ισλάμ στη Στοκχόλμη δημιούργησαν αμφιβολίες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα