ΑΘΗΝΑ
10:16
|
11.05.2024
Θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τηλεφωνική επαφή λίγο πριν την πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου, είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν και την πρόοδο της αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων στο μέτωπο.

Οι δυο τους συζήτησαν την πρόοδο στην αντεπίθεση της Ουκρανίας καθώς και τις προετοιμασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Ο υπουργός επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη βοήθεια για την ασφάλειά της Ουκρανίας καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην ρωσική επιθετικότητα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είχα μια σημαντική συζήτηση με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα (…) ενόψει της συνόδου του NATO αυτή την εβδομάδα», έγραψε στο Twitter ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Είχα μια παραγωγική συνομιλία με τον Άντονι Μπλίνκεν λίγο πριν το Βίλνιους. Με 48 ώρες να απομένουν, εργαζόμαστε για να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις που θα αποδειχθούν νικηφόρες για όλους: Ουκρανία, ΝΑΤΟ και παγκόσμια ασφάλεια», έγραψε από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για ακόμα ένα αμυντικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει πυρομαχικά «που χρειάζονται τόσο πολύ» οι ουκρανικές δυνάμεις.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν στο Βίλνιους το επόμενο διήμερο, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, με τις ουκρανικές προσδοκίες να είναι πολύ υψηλές. Το Κίεβο επιθυμεί διακαώς ένα σαφές σινιάλο για την ένταξή του στη Συμμαχία, κάτι που οι διεθνείς αναλυτές δεν θεωρούν πιθανόν. Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος ανέφερε την Παρασκευή πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει με τους υπόλοιπους 30 ηγέτες τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση της Ουκρανίας για να γίνουν θετικά βήματα σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νορβηγία: Απόδοση ευθυνών για την επίθεση Ισραηλινών ακροδεξιών στην έδρα του UNRWA

Υπέρ των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ψήφισε η Γενική Συνέλευση

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να δώσει περισσότερα δικαιώματα στην Παλαιστίνη

Ασκήσεις με πυρηνικά όπλα διεξάγουν Ρωσία και Λευκορωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα