ΑΘΗΝΑ
18:31
|
05.05.2024
Είναι η τρίτη έκρηξη του ηφαιστείου κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ σε διάστημα δύο ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ηφαίστειο εξερράγη κοντά στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, όπως ανακοίνωσε το μετεωρολογικό γραφείο της χώρας, σηματοδοτώντας την τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια που αναβλύζει λάβα στην περιοχή.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ένα τεράστιο σύννεφο καπνού και μια συμπαγή ροή λάβας να αναδύεται από το έδαφος σε μια τοποθεσία περίπου 30 χιλιόμετρα από το Ρέικιαβικ.

«Η έκρηξη λαμβάνει χώρα σε μια μικρή κοιλότητα ακριβώς βόρεια του Litli Hrutur («Μικρό Κριάρι» στα Ισλανδικά) από την οποία ο καπνός διαφεύγει προς βορειοδυτική κατεύθυνση», ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία.

«Υπάρχουν τρεις ρωγμές με λάβα που τρέχουν ουσιαστικά προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε ο Θορβάλντουρ Θόρνταρσον, καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

Πρόσθεσε ότι οι ρωγμές είναι συνολικά περίπου 200 με 300 μέτρα μήκος και «είναι μια χαμηλής έντασης, διαχυτική έκρηξη».

Αυτό σημαίνει ότι «δεν προκαλεί εκτεταμένες απειλές λόγω εκρηκτικής δραστηριότητας», αλλά «αν η έκρηξη συνεχιστεί για αρκετό καιρό, θα μπορούσε να είναι απειλή για τις υποδομές».

Χιλιάδες μικροί σεισμοί καταγράφηκαν στην περιοχή την εβδομάδα που προηγήθηκε της έκρηξης, σηματοδοτώντας ότι το μάγμα κάτω από το έδαφος κινούνταν και ότι μια έκρηξη ήταν επικείμενη.

Οι ισλανδικές αρχές συνέστησαν να μην μεταβούν οι πολίτες στην τοποθεσία, που βρίσκεται σε δύσκολο έδαφος χωρίς οδική σύνδεση, προτού αξιολογήσουν την κατάσταση.

Το μάγμα ξέσπασε από τον κρατήρα περίπου στις 16:40 τοπική ώρα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από δύο προηγούμενες εκρήξεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Η πρώτη ήταν στις 19 Μαρτίου 2021, στην κοιλάδα Geldingadalur και διήρκεσε έξι μήνες, ενώ η δεύτερη έγινε στις 3 Αυγούστου 2022, στην κοιλάδα Meradalir, διάρκειας τριών εβδομάδων.

Πριν από την έκρηξη του 2021, η περιοχή παρέμενε αδρανής για οκτώ αιώνες, αλλά οι ηφαιστειολόγοι πιστεύουν ότι ο νέος κύκλος αυξημένης δραστηριότητας θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Οι διαχυτικές εκρήξεις που έχουν σημειωθεί στην περιοχή αυτή μέχρι στιγμής δεν ήταν πολύ επικίνδυνες, ούτε είχαν καμία επίδραση στην εναέρια κυκλοφορία.

Οι εκρήξεις του 2021 και του 2022 προσέλκυσαν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που ελπίζουν να δουν από κοντά ένα ενεργό ηφαίστειο.

Ο Θόρνταρσον ανέφερε ότι η έκρηξη θα μπορούσε να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως περισσότερο από μισό χρόνο όπως το 2021, ή ακόμα περισσότερο.

Η Ισλανδία έχει 33 ηφαιστειακά συστήματα που θεωρούνται σήμερα ενεργά, ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη. Έχει μια έκρηξη κάθε πέντε χρόνια κατά μέσο όρο.

Το νησί του Βόρειου Ατλαντικού διασχίζει τη Μεσοατλαντική Κορυφογραμμή, μια ρωγμή στον πυθμένα του ωκεανού που χωρίζει την ευρασιατική και τη βορειοαμερικανική τεκτονική πλάκα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα