ΑΘΗΝΑ
01:17
|
04.05.2024
Αντιδρά το Κρεμλίνο στην απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν και κάνει λόγο για «σοβαρές συνέπειες» για την ουκρανική πλευρά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόφαση να μεταφέρει νέους πυραύλους στο Κίεβο προκειμένου να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να πετύχουν «πλήγματα σε βάθος» ανακοίνωσε σήμερα, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

«Αποφασίσαμε την αύξηση των παραδόσεων όπλων και εξοπλισμού προκειμένου οι Ουκρανοί να διαθέτουν τη δυνατότητα να χτυπούν σε βάθος, διατηρώντας σε ισχύ το δόγμα μας να δίνουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφός της», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του NATO στη Λιθουανία.

Παρότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκανε ακριβή αναφορά στο τι θα περιλαμβάνει η νέα βοήθεια, γαλλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Scalp, αντίστοιχους με τους βρετανικούς Storm Shadow, γαλλοβρετανικής κατασκευής. Το βεληνεκές του συγκεκριμένου όπλου σύμφωνα με την αμερικανική έκδοση του The Drive, είναι 250 χιλιόμετρα, αλλά υπάρχουν τροποποιήσεις που θεωρείται πως μπορούν να φτάσουν έως και τα 560 χιλιόμετρα, πρόκειται δηλαδή για το μεγαλύτερου βεληνεκούς όπλο που έχει διαθέσει έως τώρα η Δύση στις δυνάμεις του Κιέβου.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας που διά στόματος του εκπροσώπου της Ρωσικής προεδρίας Νμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για «εσφαλμένη απόφαση» που θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ουκρανική πλευρά.

«Μένει να διευκρινιστεί ακριβώς για ποια ακτίνα μιλάμε, αλλά όπως και να ‘χει, από τη δική μας σκοπιά πρόκειται για μια εσφαλμένη απόφαση, που θα έχει συνέπειες για την ουκρανική πλευρά, καθώς φυσικά θα μας αναγκάσει να λάβουμε αντίμετρα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Πρόσθεσε δε, ότι η μεταφορά νέων όπλων δεν πρόκειται να επηρεάσει τις εξελίξεις στο μέτωπο, παρά μόνο «να επιδεινώσει την μοίρα του καθεστώτος του Κιέβου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα