ΑΘΗΝΑ
09:16
|
06.05.2024
Πέντε κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για μια υπόθεση εμπορίας ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για την Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στην ανατολική Λιβύη καταδίκασε πέντε άτομα σε ισόβια κάθειρξη, με την κατηγορία για εμπορία ανθρώπων και τον θάνατο έντεκα μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε μια ξεχαρβαλωμένη βάρκα με την οποία προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για την Ευρώπη, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Λιβύης.

Το δικαστήριο της πόλης Μπάιντα καταδίκασε επίσης άλλους εννέα κατηγορούμενους σε κάθειρξη 15 ετών τη Δευτέρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του γενικού εισαγγελέα αλ-Σεντίκ αλ-Σουρ. Άλλοι 24 ύποπτοι καταδικάστηκαν στη φυλάκιση ενός έτους, πρόσθεσε η δήλωση.

Οι κατηγορούμενοι ήταν μέρος ενός δικτύου λαθρεμπορίας ανθρώπων από τη Λιβύη στην Ευρώπη, ανέφερε. Η δήλωση δεν αναφέρει πότε πέθαναν ούτε παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν η πιο πρόσφατη στη Λιβύη με στόχο διακινητές.

Την Παρασκευή, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι ένα άλλο δικαστήριο στην πρωτεύουσα Τρίπολη, καταδίκασε έναν κατηγορούμενο σε ισόβια κάθειρξη και άλλους δύο σε 20 χρόνια ο καθένας για εμπορία ανθρώπων.

Τα τελευταία χρόνια, η Λιβύη έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για τους ανθρώπους που ξεφεύγουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά από μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011 που ανέτρεψε και σκότωσε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Οι έμποροι ανθρώπων επωφελήθηκαν από την αστάθεια στη Λιβύη έκτοτε, καθώς εμπλέκονται στην παράνομη διασυνοριακή διακίνηση ανθρώπων από έξι έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Αλγερίας και του Σουδάν.

Για χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν όσοι διακινούνται παράνομα στη Μεσόγειο από συμμορίες διακίνησης και την αξιοθρήνητη μεταχείριση εντός των κρατικών κέντρων κράτησης στη Λιβύη.

Σε μια έκθεση του Μαρτίου, μια διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λιβύη διαπίστωσε ότι ορισμένοι λαθραίοι άνθρωποι ήταν παγιδευμένοι εκεί και είχαν υποστεί σεξουαλική σκλαβιά – έγκλημα κατά της ανθρωπότητας – μεταξύ άλλων καταχρήσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα