ΑΘΗΝΑ
08:50
|
19.05.2024
Οι κάτοικοι του Τσαντ προσέρχονται στις κάλπες τη Δευτέρα, τρία χρόνια μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατιωτικό ηγέτη τους.
Στρατιώτες του Τσαντ ψήφισαν πρόωρα στις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου στη N'djamena του Τσαντ, 5 Μαΐου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κάτοικοι του Τσαντ προσέρχονται στις κάλπες τη Δευτέρα, τρία χρόνια μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατιωτικό ηγέτη τους, στις πρώτες προεδρικές εκλογές στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής μετά από ένα κύμα πραξικοπημάτων, αναφέρει το Reuters.

Οι αναλυτές λένε ότι ο Μαχαμάτ Ίντρις Ντέμπι, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία την ημέρα που οι αντάρτες σκότωσαν τον πατέρα του, τον Απρίλιο του 2021, είναι πολύ πιθανό να κερδίσει, αν και ο κύριος αντίπαλός του συγκέντρωνε περισσότερα από τα αναμενόμενα πλήθη στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο Ντέμπι έχει υποσχεθεί να ενισχύσει την ασφάλεια, να ενισχύσει το κράτος δικαίου και να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ψηφοφορία συμπίπτει με την προσωρινή αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Τσαντ, έναν σημαντικό δυτικό σύμμαχο σε μια περιοχή της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής που φλερτάρεται από τη Ρωσία και έχει καταστραφεί από τον τζιχαντισμό.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 5 το απόγευμα, με περίπου 8,5 εκατομμύρια άτομα να έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν.

Οι στρατιώτες άρχισαν να ψηφίζουν πρόωρα την Κυριακή.

Τα προσωρινά αποτελέσματα αναμένονται έως τις 21 Μαΐου και τα τελικά αποτελέσματα έως τις 5 Ιουνίου. Εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 22 Ιουνίου.

Από τότε που αντικατέστησε τον πατέρα του στο τιμόνι της πετρελαιοπαραγωγού χώρας της Κεντρικής Αφρικής, ο Ντέμπι παρέμεινε κοντά με την πρώην αποικιακή δύναμη και μακροχρόνια σύμμαχο τη Γαλλία.

Ενώ άλλες χώρες του Σαχέλ, όπως το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας, είπαν στο Παρίσι και σε άλλες δυτικές δυνάμεις να αποσυρθούν και στράφηκαν στη Μόσχα για υποστήριξη, το Τσαντ παραμένει το τελευταίο κράτος του Σαχέλ με σημαντική γαλλική στρατιωτική παρουσία.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, ανακοίνωσαν προσωρινή απόσυρση τουλάχιστον ορισμένων στρατευμάτων τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν με επανεξέταση των επιχειρήσεων ασφαλείας μετά τις εκλογές.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Η ψηφοφορία της Δευτέρας φέρνει αντιμέτωπους τον Ντέμπι εναντίον του πρωθυπουργού του Σαξές Μάσρα, πρώην πολιτικού αντιπάλου που διέφυγε στην εξορία το 2022, αλλά του επέτρεψαν να επιστρέψει ένα χρόνο αργότερα. Επίσης, είναι υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός Άλμπερτ Παχίμι Παντάκε και άλλοι επτά υποψήφιοι.

Ο Γιάγια Ντίλο, ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης που αναμενόταν να είναι υποψήφιος εναντίον του Ντέμπι, παρόλο που προερχόταν από την ίδια φυλή, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην πρωτεύουσα N’Djamena στις 28 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ανακοινώθηκε η ημερομηνία των εκλογών.

Ο Παντάκε έχει κατηγορήσει τον Μάσρα για συνεργασία με τον Ντέμπι. Αλλά ο Μάσρα έχει προσελκύσει μεγάλα πλήθη στις δικές του συγκεντρώσεις.

Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν ζητήσει μποϊκοτάζ, επικαλούμενοι ανησυχίες για πιθανή νοθεία των ψηφοφοριών.

Αυτό έχει εγείρει φόβους για πιθανή βία.

«Αυτές οι προεδρικές εκλογές είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη χώρα γιατί ένας ολόκληρος λαός φιλοδοξεί για αλλαγή», δήλωσε ο Μπανιάρα Γιογιάνα, πρώην υπουργός και δικαστής.

«Η διαδικασία πρέπει να διεξαχθεί με διαφάνεια για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος αντιπαράθεσης».

Ένας υποστηρικτής του Ντέμπι, ωστόσο, είπε ότι δεν περίμενε κανένα πρόβλημα.

«Θέλουμε οι εκλογές να πάνε καλά και ειρηνικά», είπε ο Αμπντελχαντέρ Σουγκούι, ένας 28χρονος φοιτητής.

«Ευχή μου είναι να βγούμε να ψηφίσουμε το πρωί της 6ης Μαΐου για να επιβεβαιώσουμε τη νίκη μας… στον πρώτο γύρο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και αφρικανική σκόνη

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα