ΑΘΗΝΑ
21:13
|
01.05.2024
Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ευχαρίστησε σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το «θάρρος» που επέδειξε, εγκαταλείποντας την εναντίωσή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Μπάιντεν χαιρέτισε τη θετική κατάληξη μιας σημαντικής διπλωματικής προσπάθειας, στόχος της οποίας ήταν να σταματήσει ο Ερντογάν να μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

«Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία σας και το θάρρος σας. Και σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

Ο Μπάιντεν είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και την Κυριακή επί μία ώρα, ενώ βρισκόταν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί μια αποτυχία της συνόδου στο Βίλνιους.

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχήθηκε «καλή τύχη» στον Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

«Τώρα προετοιμάζεστε για τις επερχόμενες εκλογές», είπε ο Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. «Και, με τις επικείμενες εκλογές, θέλω να αδράξω αυτήν την ευκαιρία για να σας ευχηθώ καλή τύχη», πρόσθεσε.

Γελώντας, ο Μπάιντεν απάντησε: «Ευχαριστώ… Ανυπομονώ να συναντηθώ μαζί σας τα επόμενα πέντε χρόνια».

Νωρίτερα σήμερα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι «η προσωπική ηγεσία του Προέδρου Μπάιντεν» ήταν το κλειδί για να πειστεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να σταματήσει να εμποδίζει τη σουηδική υποψηφιότητα.

Ερωτηθείς εάν η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Σουηδία άνοιξε τώρα τον δρόμο για την καθυστερημένη πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, ο Σάλιβαν είπε ότι ο Μπάιντεν πάντα υποστήριζε την πώληση, η οποία αντιμετώπισε αντίθεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Λευκός Οίκος τώρα «συνεργάζεται ενεργά» με το Κογκρέσο για να ανοίξει ο δρόμος προς την πώληση, που αποτελεί κορυφαίο αίτημα της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα