ΑΘΗΝΑ
00:42
|
05.05.2024
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο AFP, άφησαν τα δύο σενάρια ανοιχτά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΝΑΤΟ θα χαράξει έναν δρόμο μεταρρυθμίσεων για την Ουκρανία, ώστε αυτή να μπορέσει τελικά να ενταχθεί στη συμμαχία, αλλά δεν θα της δώσει ένα «χρονοδιάγραμμα», δήλωσε σήμερα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Θα χαραχθεί μια «μεταρρυθμιστική πορεία για την Ουκρανία», αλλά «δεν μπορώ να βάλω χρονοδιάγραμμα», είπε ο Σάλιβαν σε δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ανακοινώνοντας επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αύριο.

Ο Σάλιβαν απέκλεισε οποιοδήποτε σενάριο άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι αυτό θα «φέρει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Σε ό,τι αφορά τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για τη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, ο Σάλιβαν είπε ότι «το ερώτημα είναι ποιος είναι ο δρόμος». «Νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλή κατανόηση», είπε.

Ερωτηθείς εάν η ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ θα ήταν αδύνατη όσο τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν σε οποιοδήποτε ουκρανικό έδαφος, ο Σάλιβαν άφησε ανοιχτό το παράθυρο για ένα συμβιβασμό, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Σήμερα, δεν πρόκειται να ορίσουμε το πώς [θα λήξει] ο πόλεμος, δεν πρόκειται να δώσουμε τον ορισμό για αυτό», είπε ο Σάλιβαν, σημειώνοντας πως «υπήρξαν ιστορικές περιστάσεις όπου έχετε δει διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης αυτής της ερώτησης».

Επισημαίνεται ότι δημοσίευμα του POLITICO τον Μάιο, ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει στα σοβαρά το ενδεχόμενο μετατροπής της ουκρανικής σύγκρουσης σε μία «παγωμένη» σύγκρουση, όπου οι μάχες σταματούν αλλά καμία πλευρά δεν ανακηρύσσεται νικήτρια, ούτε συμφωνεί ότι ο πόλεμος τελείωσε επίσημα.

Ο Ζελένσκι έχει έκτοτε κατακρίνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο σχέδιο, τόσο σε συνέντευξή του στο BBC, όσο και απευθυνόμενος στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Πέρα από το ακανθώδες θέμα της ένταξης, οι χώρες του ΝΑΤΟ συζητούν συγκεκριμένα προσωρινά μέτρα ασφαλείας που μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία, πέρα από την τρέχουσα βοήθεια, τα οποία ο Σάλιβαν είπε ότι θα συζητήσουν αύριο οι Μπάιντεν και Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αναμένουν πως μια «βασική ομάδα μελών του ΝΑΤΟ» θα συμφωνήσει στο Βίλνιους σε ένα πακέτο μακροπρόθεσμων μέτρων για την ασφάλεια της Ουκρανίας και στην παροχή χρηματοδότησης και όπλων για το διάστημα κατά το οποίο η Ουκρανία θα περιμένει την ένταξή της.

Οι λεπτομέρειες αυτών των μέτρων δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το δημοσίευμα του AFP συνέκριναν την ιδέα με το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δαπανών για τη χρηματοδότηση του στρατού του Ισραήλ.

Οι Μπάιντεν και Ζελένσκι θα συζητήσουν «πώς οι ΗΠΑ μαζί με τους… εταίρους μας είναι διατεθειμένες να αναλάβουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί τώρα και να αποτρέψει τη μελλοντική επιθετικότητα», είπε ο Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν χαιρέτισε επίσης την χθεσινή απόφαση της Τουρκίας να δεχθεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε ότι «η προσωπική ηγεσία του Προέδρου Μπάιντεν» ήταν το κλειδί για να πειστεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να σταματήσει να εμποδίζει τη σουηδική υποψηφιότητα.

Ερωτηθείς εάν η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Σουηδία άνοιξε τώρα τον δρόμο για την καθυστερημένη πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, ο Σάλιβαν είπε ότι ο Μπάιντεν πάντα υποστήριζε την πώληση, η οποία αντιμετώπισε αντίθεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Λευκός Οίκος τώρα «συνεργάζεται ενεργά» με το Κογκρέσο για να ανοίξει ο δρόμος προς την πώληση, που αποτελεί κορυφαίο αίτημα της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα