ΑΘΗΝΑ
03:24
|
04.05.2024
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ορισμένα κράτη μέλη πιέζουν, όπως και το Κίεβο, για μια δέσμευση εισδοχής της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με πηγές των New York Times, βοηθοί του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λένε σε μέλη του Κογκρέσου πως θα ήθελαν να διαμορφώσουν με την Ουκρανία μία σχέση στα πρότυπα του «μοντέλου του Ισραήλ», δηλαδή μια χρονικά προσδιορισμένη δέσμευση ασφαλείας, που θα σήμαινε μια συμφωνημένη διατήρηση της ροής δυτικών όπλων στη χώρα.

Ένα τέτοιο μοντέλο θα υπολειπόταν πάντως μιας συλλογικής αμυντικής εγγύησης, όπως αυτή που ζητά το Κίεβο και υποστηρίζουν ορισμένα ανατολικοευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως πιθανότατα μια τέτοια δέσμευση προς το Κίεβο θα ήταν μικρότερης διάρκειας από τη δεκαετή συμφωνία που έχει υπογραφεί με το Ισραήλ.

Από την άλλη, το δημοσίευμα θέλει την πίεση προς την αμερικανική κυβέρνηση από άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για μία υπόσχεση πλήρους ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία μετά τη λήξη του πολέμου να κλιμακώνεται.

Άλλα κράτη-μέλη, σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT, υποστηρίζουν -λιγότερο ηχηρά- ότι μια ισχυρότερη δέσμευση για ένταξη της Ουκρανίας θα ενίσχυε μόνο τη ρωσική αφήγηση ότι ο πόλεμος είναι μια προσπάθεια του ΝΑΤΟ να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση της Ρωσίας και πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνέχιση ή και κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Οι πηγές των NYT δήλωσαν ότι η Γερμανία ήταν το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που τάχθηκε πλήρως στο πλευρό του Μπάιντεν για το θέμα.

Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μία από τις βασικές αιτίες της σύγκρουσης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρεται να απείλησε να μποϊκοτάρει την επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου, εάν δε δοθεί στη χώρα του ένας οδικός χάρτης για την ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσκόμισε μια «συμβιβαστική» πρόταση στον Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ θα συμφωνούσε ότι η Ουκρανία, δοκιμασμένη στη μάχη με ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό και εκπαίδευση, δεν θα χρειαστεί να περάσει από την τυπική για τα επίδοξα μέλη διαδικασία, προτού μπορέσει να ενταχθεί στη συμμαχία, ανέφερε, σύμφωνα με τους NYT, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ αναμένεται επίσης να ανυψώσει τις σχέσεις του με την Ουκρανία από την Επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανίας σε ένα Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα