ΑΘΗΝΑ
20:11
|
01.05.2024
Η Μόσχα δηλώνει πως «παρακολουθεί προσεκτικά» τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται σε βάθος στη σύγκρουση στην Ουκρανία μέσω της παροχής όπλων, μισθοφόρων, κεφαλαίων και πληροφοριών στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξή της στο καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

«Πιστεύετε πραγματικά ότι το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία; Στην πραγματικότητα, είναι το ΝΑΤΟ που παρέχει όλα τα όπλα, τους μαχητές, τους μισθοφόρους, τους εκπαιδευτές, τους συμβούλους και τις πληροφορίες στο καθεστώς του Κιέβου. Το ΝΑΤΟ σίγουρα εμπλέκεται σε αυτές τις στρατιωτικές δραστηριότητες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Το ΝΑΤΟ είναι που ώθησε το καθεστώς του Κιέβου ως εδώ», σημείωσε.

«Είχαμε στόχο να αποδυναμώσουμε το ΝΑΤΟ γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ολόκληρο το ΝΑΤΟ είχαν στόχο να αποδυναμώσουν τη Ρωσία. Δείτε τις δηλώσεις τους εδώ και χρόνια, ήθελαν να αποδυναμώσουν τη χώρα μας», δήλωσε.

Η Μόσχα γνωρίζει ποια μέτρα πρέπει να λάβει για να διασφαλίσει την ασφάλειά της μετά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Σίγουρα θα βγάλουμε συμπεράσματα ανάλογα με το πόσο γρήγορα και πόσο εκτεταμένα θα χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ το έδαφος της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα γίνει, καθώς τόσο το Ελσίνκι όσο και η Στοκχόλμη συζητούν ήδη μια σειρά θεμάτων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη της υποδομής της συμμαχίας ακριβώς στα ρωσικά σύνορα, σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία και πολύ κοντά στα σύνορά μας, σε ό,τι αφορά τη Σουηδία», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν, Σαγίντ Μπαντρ μπιν Χαμάντ μπιν Χαμούντ αλ Μπουσαϊντί.

«Όλα τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας θα προστατεύονται. [Θα ληφθούν] τα απαραίτητα μέτρα· γνωρίζουμε ποια πρέπει να είναι αυτά τα μέτρα και πώς να τα εφαρμόσουμε», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

«Ήταν έκπληξη το πόσο γρήγορα τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία εγκατέλειψαν το καθεστώς ουδετερότητάς τους και τα πλεονεκτήματα που αυτό τους παρείχε για δεκαετίες, διασφαλίζοντας τον σχετικά ανεξάρτητο ρόλο τους, καθώς και τη φήμη και την εξουσία τους τόσο στην Ευρώπη όσο και στη διεθνή σκηνή», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι δύο χώρες παραιτήθηκαν επίσης από τα οφέλη που τους παρείχαν οι ειδικοί εμπορικοί, οικονομικοί, επενδυτικοί και άλλοι δεσμοί τους με τη Ρωσία. «Όλα τα εθνικά συμφέροντα του φινλανδικού και του σουηδικού κράτους θυσιάστηκαν στην ανάγκη να ενωθεί η Δύση στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία, στη συγκεκριμένη περίπτωση», τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε τακτική συνέντευξη τύπου: «Η Ρωσία θεωρείται από αυτούς (τους ηγέτες του ΝΑΤΟ) ως εχθρός, ως αντίπαλος. Σε αυτό το πνεύμα θα διεξαχθούν οι συζητήσεις (στο Βίλνιους)».

«Παρακολουθούμε [τη σύνοδο του Βίλνιους] πολύ προσεκτικά, γιατί πολλά από όσα ειπώνονται εκεί θα αποτελέσουν αντικείμενο εις βάθος ανάλυσης, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για να διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια», συνέχισε.

«Οι αποφάσεις της Δύσης θέτουν ολοένα και πιο ανυπέρβλητα εμπόδια σε μια διέξοδο από την οξύτατη πολιτική και στρατιωτική κρίση, γεμάτη με τις πιο σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή ασφάλεια», δήλωσε χθες ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, όπως ανέφερε η πρεσβεία του στο Telegram.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα