ΑΘΗΝΑ
15:44
|
04.05.2024
Εδώ και αρκετά χρόνια τα καταστήματα κράτησης του Ισημερινού έχουν προβλήματα υπερπληθυσμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν το ένα έκτο των κρατουμένων στις φυλακές του Ισημερινού δεν έχει καταδικαστεί, σύμφωνα με μια εθνική απογραφή που έγινε τη Δευτέρα, καθώς ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο προέτρεψε το δικαστικό σύστημα να είναι πιο γρήγορο για να βοηθήσει στην ελάφρυνση του βάρους στις υπερπλήρεις φυλακές.

Ο Λάσο, ο οποίος θα εγκαταλείψει το αξίωμά του αργότερα αυτό το έτος αφού προκηρύξει εκλογές, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο τρέχων πληθυσμός των φυλακών είναι 31.321 και ότι οι περισσότεροι κρατούμενοι συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών, ληστεία ή ανθρωποκτονία.

Αυτός ο αριθμός είναι πάνω από τη χωρητικότητα των 30.134 κρατουμένων που η υπηρεσία φυλακών SNAI είπε ότι το σύστημα των 36 φυλακών είχε τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο υπερπληθυσμός ήταν στο 12,9%, ανέφερε η SNAI τον Ιούνιο, αλλά οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν ενημερωμένο αριθμό για υπερπληθυσμό στην απογραφή της Δευτέρας.

Το σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα για δεκαετίες, εν μέσω συνωστισμού και επισφαλών συνθηκών διαβίωσης για τους κρατούμενους, αλλά οι ταραχές γίνονται όλο και πιο συχνές, καθώς σκοτώθηκαν περισσότεροι από 400 κρατούμενοι από τα τέλη του 2020.

Η απογραφή έδειξε ότι πάνω από 5.000 άτομα, ή το 16% του συνόλου των κρατουμένων, έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα, αλλά δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη ή κρατούνται στη φυλακή εν αναμονή της δίκης, είπε ο Λάσο, προσθέτοντας ότι ο αριθμός θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία στο δικαστικό σώμα.

«Η πολιτική μας δεν είναι να έχουμε περισσότερους κρατούμενους ή να χτίσουμε περισσότερες φυλακές, η πολιτική μας είναι να απελευθερώνουμε όσους αξίζουν αυτή την ελευθερία επειδή έχουν εκτίσει τις ποινές τους», είπε ο Λάσο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα αποτελέσματα της απογραφής.

Η κυβέρνηση έχει αποδώσει τη βία στις φυλακές σε μάχες μεταξύ εγκληματικών ομάδων για τον έλεγχο των φυλακών και των οδών διακίνησης ναρκωτικών.

Ωστόσο, η Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IACHR) είπε ότι η βία οφείλεται επίσης σε υψηλά ποσοστά υπερπληθυσμού και τους μειωμένους προϋπολογισμούς για αποκατάσταση, μεταξύ άλλων αιτιών.

Οι κρατούμενοι έχουν παραπονεθεί για την ποιότητα των βασικών υπηρεσιών και την παροχή τροφίμων, έδειξε επίσης η απογραφή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη

Βομβιστικές επιθέσεις σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στην ανατολική ΛΔ Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα