ΑΘΗΝΑ
06:36
|
20.07.2024
Η επέκταση του market pass θα είναι τρίμηνη, θα καλύψει δηλαδή τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όσον αφορά στο Youth Pass, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε πως το ύψος του παραμένει στα 150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δραστηριότητες σχετικές με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις μεταφορές. Όπως είπε, το μέτρο θα είναι μόνιμο και θα δίδεται κάθε χρόνο μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έως 2 χρόνια.

Ο μοναδικός όρος είναι ότι ο νέοι/ες που θα το διεκδικήσουν οφείλουν να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Το εν λόγω μέτρο αφορά 200.000 νέους/ες και κοστολογείται στα 30 εκατ. ευρώ. Το Youth Pass αφορά όλους όσοι στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18 και 19ο έτος τους.

Τι ισχύει με το Market Pass 2 – Τι ανακοινώθηκε

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, κρίσιμη προθεσμία θα είναι η ημερομηνία λήξης που έχει δοθεί στις 31 Ιουλίου 2023, οπότε μέχρι τότε, θα πρέπει οι δικαιούχοι θα έχουν κάνει φορολογική δήλωση, για να μπορεί να υπολογιστεί και να ελεγχθεί η κατάσταση της αίτησής τους.

Σε ό,τι αφορά το ποιος θα πρέπει να κάνει αίτηση και ποιος όχι, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε, πως για τη διευκόλυνση των πολιτών, όσοι έκαναν αίτηση τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν θα χρειαστεί να ξανακάνουν, αλλά η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα ανοίξει πάλι, για όσους δεν είχαν κάνει αίτηση. Είτε επειδή έχασαν την προθεσμία, είτε επειδή δεν κάλυπταν τα εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Η επέκταση του Market Pass θα είναι τρίμηνη, θα καλύψει δηλαδή τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Πάντως, εκκρεμούν ακόμη ερωτήματα, για το πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση αλλά και τι θα γίνει στην περίπτωση παράτασης φορολογικών δηλώσεων. Ο κ. Θεοχάρης απάντησε:

«Καλό θα είναι να μη δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, είναι σωστό για να μπορέσουν να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό».

Για την πληρωμή, ανέφερε ότι υπολογίζεται «περί το τέλος Αυγούστου, ή και κάποιες μέρες αργότερα», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτό «σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε τα αποτελέσματα των φορολογικών δηλώσεων από την 1η Αυγούστου».

Πιο αναλυτικά όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών:

Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ ευρώ. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.

Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από το 2014, που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα τεθεί ως προϋπόθεση ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν ασφαλισμένες τις κατοικίες τους έναντι των φυσικών καταστροφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Κάρτα νέων Youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κάθε χρόνο οι πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet. Το ύψος του θα ανέρχεται σε 150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου.

Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες: Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα. Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.

Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 με κόστος 500 εκατ ευρω. Θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό). Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις αποδοχές 663.663 υπαλλήλων ενώ θα προβλέπει και την οριζόντια αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Έτσι, ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά θα δει αυτόματα αύξηση 50 ευρώ τον μήνα ή 600 ευρώ τον χρόνο μόνο από το οικογενειακό επίδομα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αυξήσεων στον μισθό του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Nippon Steel προσέλαβε τον Μάικ Πομπέο με την ελπίδα πως θα εξαγοράσει την U.S. Steel

Ικανοποίηση Παλαιστινιακής Αρχής για την απόφαση της Χάγης – Οργή στο Ισραήλ

Μπανγκλαντές: Πάνω από 100 οι νεκροί φοιτητές από αστυνομικά πυρά- Απαγόρευση κυκλοφορίας- Ανάπτυξη στρατού στους δρόμους

Μεγάλη νίκη για τον παλαιστινιακό λαό η απόφαση του Δικαστηρίου λέει ο Τουμπάσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα