ΑΘΗΝΑ
21:27
|
03.05.2024
Έντονη η διαμαρτυρία Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας μετά την 12η για φέτος δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βαλλιστικό πύραυλο, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ήταν μεγάλου βεληνεκούς, εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού στρατού και των ιαπωνικών αρχών, δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις απειλές της Πιονγκγιάνγκ πως θα καταρρίψει αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της.

Η εκτόξευση έγινε αντιληπτή από το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας, αλλά και από την ακτοφυλακή της Ιαπωνίας όπου ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο ανέφερε πως ο πύραυλος πέταξε για 74 λεπτά – τον μεγαλύτερο χρόνο που έχει μετρηθεί φέτος για βορειοκορετατικό πύραυλο – φθάνοντας σε ύψος 6.000 χλμ. και έπεσε στη θάλασσα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Ιάπωνας αξιωματούχος περιέγραψε την εκτόξευση ως «σοβαρή πρόκληση» κατά παράβαση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών και είπε ότι έχει υποβληθεί «έντονη διαμαρτυρία», μέσω της διπλωματικής οδού.

«Θα απαντήσουμε σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιάπωνας αξιωματούχος, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμια Κισίντα με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουγ Γεόλ στο Βίλντιους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα η Πιονγκγιάνγκ  ανέβασε τους τόνους, με την Κιμ Γιο Γιονγκ, την ισχυρή αδερφή του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, να καταδικάζει το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν ένα υποβρύχιο, που φέρει πυραύλους με πυρηνική γόμωση, σε ύδατα κοντά στην κορεατική χερσόνησο και να απειλεί να καταρρίψει κατασκοπευτικά αεροπλάνα αφού ισχυρίστηκε ότι αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη παραβίασαν πρόσφατα τον εναέριο χώρο της. χώρας

Η Πιονγκγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει διαδοχικές δοκιμές όπλων τους τελευταίους μήνες, ενώ εκτόξευσε και τον πρώτο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλό της στερεού καυσίμου (ICBM) και προσπάθησε να θέσει σε τροχιά τον πρώτο της στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο, προσπάθεια που απέτυχε, με τις αρχές όμως να υπόσχονται πως θα επανέλθουν.

Οι επόμενες κινήσεις της Βορειοκορεατικής ηγεσίας αναμένονται, καθώς η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσουν μεγάλες ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, γνωστές ως Ulchi Freedom Shield, τον επόμενο μήνα, προκαλώντας την οργή της Πιονγκγιάνγκ που αναλυτές εκτιμούν πως ετοιμάζει μια μεγάλη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος με αφορμή την επέτειο της λήξης του Κορεατικού Πολέμου του 1950-53, στις 27 Ιουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα