ΑΘΗΝΑ
00:39
|
03.05.2024
Προς κατεδάφιση οι τελευταίοι όροφοι του ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη που έκρυψε το ιστορικό μνημείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προθεσμία τριών μηνών για να γκρεμιστούν οι αυθαίρετοι όροφοι στο ξενοδοχείο «Coco-Mat Athens BC» των αδελφών Ευμορφίδη στην περιοχή Μακρυγιάννη έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ξενοδοχείο που βρίσκεται στην οδό Φαλήρου 5, έχει ύψος 36,5 μέτρων, ενώ το ανώτατο όριο για την περιοχή -που είναι εντός αρχαιολογικού χώρου- είναι τα 24 μέτρα.

Πηγές της Μπλε Κέδρος μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ανέφεραν πως δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη προχωρούν στην κατάθεση προσφυγής στις αρμόδιες αρχές. Συγκεκριμένα, η προσφυγή θα υποβληθεί σε πρώτη φάση στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) και στη συνέχεια εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο θα απευθυνθούν και στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.

Στην απόφαση που εκδόθηκε στις 27 Ιουνίου δίνεται προθεσμία τριών μηνών για την εκπόνηση ειδικών μελετών με σκοπό την κατεδάφιση, ενώ λόγω της μη συμμόρφωσης του Δήμου Αθηναίων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ορίζεται εντεταλμένος δικαστής, πάρεδρος του ΣτΕ. Μάλιστα ορίζεται και νέα συνεδρίαση για τις 28 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχει λήξει η προθεσμία που δίνει το ανώτατο δικαστήριο.

Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων διευκρινίζει ότι η υποχρέωση κατεδάφισης ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και ότι ο ίδιος προχώρησε, ως όφειλε, στην μερική ανάκληση της οικοδομικής άδειας

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση:

Με την πρόσφατη απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης του Δήμου Αθηναίων εξαντλείται στην ορθή επανάληψη για τυπικό λόγο και μόνο της μερικής ανάκλησης της υπ’ αρ. 15/2017 οικοδομικής αδείας, όπως και έγινε.
Ο Δήμος Αθηναίων προέβη σε μερική ανάκληση της υπ’ αρ. 15/2017 με ρητή διοικητική πράξη νομίμως δημοσιευμένη και αναρτημένη. Καμία άλλη υποχρέωση δεν έχει ο Δήμος Αθηναίων σχετικά με την περαιτέρω διαδικασία.Ρητώς δε, η απόφαση αναφέρει ότι η υποχρέωση κατεδάφισης των αυθαιρέτων ορόφων ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία οφείλει να το πράξει εντός τριών μηνών, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού οφείλει να προβεί στη σφράγιση της επιχείρησης ως λειτουργούσα χωρίς νόμιμη άδεια.

Το ξενοδοχείο είναι μισθωμένο στην εταιρεία Hotel Cluster Α.Ε. από την 1η Ιουνίου 2019 με διάρκεια σύμβασης 11 ετών και 7 μηνών, με το ετήσιο μίσθωμα να ανέρχεται το 2021 στα 2,16 εκατ. ευρώ και το 2022 σε 2,27 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%), αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 37,29% των συνολικών ετήσιων εσόδων της «Μπλε Κέδρος».

Πηγές της «Μπλε Κέδρος» εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες, επισημαίνοντας πως η εταιρεία πέτυχε ήδη και αναστολή της καταβολής των δυο προστίμων ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ που είχαν επιβληθεί μέχρι την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ο επιχειρηματίας Πολ Ευμορφίδης, ιδιοκτήτης της COCO-MAT, συμμετείχε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με το κόμμα «Ευ», το οποίο δεν κατάφερε να μπει στην οκτακομματική Βουλή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα