ΑΘΗΝΑ
22:31
|
01.05.2024
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως ήταν μία «ευκαιρία» για «επανεκκίνηση» στις διμερείς σχέσεις μετά από «τέσσερα δύσκολα χρόνια».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Αυτό που θέλουμε είναι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και αυτό δεν κτίζεται από τη μία ημέρα στην άλλη» τόνισε απόψε μεταξύ άλλων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως ήταν μία «ευκαιρία» για «επανεκκίνηση» στις διμερείς σχέσεις μετά από «τέσσερα δύσκολα χρόνια».

Αντιμετώπισε την εξέλιξη σαν «στροφή» της Άγκυρας στις σχέσεις της γενικότερα με την Ε.Ε., προσθέτοντας πως είναι καλύτερα να ζούμε «σαν ευτυχισμένοι γείτονες παρά να είμαστε στα κόκκινα».

Επανέλαβε ότι «μία» είναι η «διαφορά» με την Τουρκία, η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, επισημαίνοντας:

«Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε και άλλες διαφορές, όπως το μεταναστευτικό. Σκοπός είναι να λύσουμε τον πυρήνα των διαφορών, εφόσον συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη.

Και αυτό δεν το πετύχουμε, η διαφύλαξη του καλού κλίματος, αυτό από μόνο του είναι κεκτημένο. Υπάρχει μία τολμηρή ατζέντα, που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω. Η διαφύλαξη του καλού κλίματος, ακόμη και αν δε συμφωνήσουμε στον πυρήνα, είναι σημαντική.

Δεν είμαστε αφελείς. Οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».

Παραμένοντας στο θέμα των σχέσεων με την γειτονική χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε πως ενόψει των συνομιλιών Αθήνας-Άγκυρας θα επιδιωχθεί η επίλυση με «όρους συμβατούς με τα εθνικά μας συμφέροντα» όχι με δική του απόφαση «καθώς θα κληθούν και η βουλή και τα κόμματα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα