Στο αεροδρόμιο της Αθήνας συνέλαβαν οι ελληνικές αρχές την κομμουνίστρια Λιβανέζα ακτιβίστρια, Σούχα Μπεσάρα και στη συνέχεια της ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται η είσοδός της στην Ελλάδα.
Η Σούχα Μπεσάρα φέρεται να υποβλήθηκε σε ταχεία ανάκριση από τις ελληνικές αρχές αφού μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης έξω από το αεροδρόμιο, προτού απελαθεί στον Λίβανο. Από τον Λίβανο, συνέχισε στην Ελβετία όπου έχει την ιθαγένειά της και διαμένει.
Η ακτιβίστρια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, επικοινώνησε με δικηγόρους σε Ελβετία και Ελλάδα και αποφάσισε να υποβάλει μήνυση για να διευκρινίσει το ιστορικό της απόφασης και να ζητήσει την ακύρωσή της. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών του Λίβανου θα ξεκινήσει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Μπεσάρα υπήρξε κρατούμενη στο διαβόητο κέντρο κράτησης Χιάμ αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς το 1988 να δολοφονήσει τον Αντουάν Λαχάντ, τον τότε ηγέτη του υποστηριζόμενου από το Ισραήλ στρατού του Νοτίου Λιβάνου (SLA). Ομάδες για τα δικαιώματα έχουν αναφέρει εκτεταμένα βασανιστήρια στις εγκαταστάσεις της φυλακής.
Το κομμουνιστικό κόμμα Λιβάνου κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του τη σύλληψη της Μπεσάρα από της ως «επικίνδυνο προηγούμενο που συνιστά κατάφωρη επίθεση εναντίον μιας εθνικής ηρωίδας του Λιβάνου που συνέβαλε στην επίτευξη της απελευθέρωσης και της ελευθερίας για τους Λιβανέζους περνώντας 10 χρόνια αιχμάλωτη στο κέντρο κράτησης Χιάμ, το οποίο φημίζεται για τις απάνθρωπες πρακτικές βασανιστηρίων που τεκμηριώθηκαν από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού».
Στο πλαίσιο αυτό, το κόμμα προέτρεψε επίσης την «ελληνική κυβέρνηση να συλλάβει τους Σιωνιστές αξιωματούχους που ίδρυσαν το κέντρο κράτησης Χιάμ και επέβλεπαν τα βασανιστήρια της Σούχα Μπεσάρα και χιλιάδων Λιβανέζων, αντί να συλλαμβάνει πατριώτες». Το κομμουνιστικό κόμμα καλεί επίσης το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου «να καλέσει αμέσως την Έλληνα πρέσβη και να θεωρήσει τη σύλληψη επίθεση στην εθνική κυριαρχία του Λιβάνου και την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών του».
Η οικογένεια της Μπεσάρα αλλά και ο δήμαρχος της πόλης Ντείρ Μιμάς, όπου γεννήθηκε η ακτιβίστρεια καταδίκασαν επίσης όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο.
Η οικογένεια επιβεβαίωσε ότι «αυτό το βήμα της ελληνικής κυβέρνησης με το πρόσχημα ότι η κόρη μας αποτελεί απειλή για την ασφάλεια είναι καταδικαστέο και δεν αντιπροσωπεύει ό,τι είναι γνωστό για την Ελλάδα, μια χώρα δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Παράλληλα, η σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση, Χεζμπολάχ χαρακτήρισε την κίνηση «απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και αντίθετη με τους ευρωπαϊκούς νόμους […] και υποταγμένη στην ισραηλινή εχθρική οντότητα». Στη συνέχεια, κάλεσε την κυβέρνηση του Λιβάνου «να εκπληρώσει τα εθνικά και ηθικά της καθήκοντα έναντι της Μπεσάρα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών».