ΑΘΗΝΑ
23:32
|
27.04.2024
Οι ελληνικές αρχές είπαν στην Μπεσάρα ότι θεωρείται «persona non grata» και «αποτελεί απειλή για την ελληνική εθνική ασφάλεια».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σούχα Μπεσάρα, Λιβανέζα συγγραφέας, κομμουνίστρια ακτιβίστρια και πρώην κρατούμενη στο κέντρο κράτησης Χιαμ για απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου (SLA) και συνεργάτη των Ισραηλινών στην παράνομη κατοχή του Νοτίου Λιβάνου Αντουάν Λαχάντ το 1988, συνελήφθη για λίγο από τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, επιβεβαίωσε στην L’Orient Today Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου ανέφερε σήμερα ότι οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν για σύντομο χρονικό διάστημα τη Σούχα Μπεσάρα, μια ηρωική φιγούρα της Λιβανέζικης Αντίστασης και απελευθερωμένη αιχμάλωτη, το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια ανταπόκρισης ενώ εκείνη ταξίδευε προς την Ελβετία, της οποίας και είναι υπήκοος, ανέφεραν λιβανέζικα ΜΜΕ.

Ο Ομάρ Αλ-Ντίμπ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κόμματος, εξήγησε ότι οι ελληνικές αρχές είπαν στην Μπεσάρα ότι θεωρείται «persona non grata» και «αποτελεί απειλή για την ελληνική εθνική ασφάλεια».

Ο λιβανέζικος ειδησεογραφικός ιστότοπος L’Orient Today αναφέρει ότι ο Αντνάν Μπεσάρα, αδερφός της Σούχα, είπε: «Επικοινωνήσαμε αμέσως με την πρεσβεία του Λιβάνου στην Ελλάδα, τις ελβετικές αρχές και τους δικηγόρους. Έχουμε πολλούς φίλους που ήθελαν να βοηθήσουν τη Σούχα να απελευθερωθεί».

«Τελικά μας είπαν ότι δεν μπορούν να της επιτρέψουν να φύγει απευθείας στη Γενεύη της Ελβετίας όπου κατευθυνόταν γιατί αυτό θα ήταν παραβίαση της απόφασης να μην της επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα, οπότε την έστειλαν πίσω στον Λίβανο για διέλευση πριν πετώντας πίσω στην Ελβετία», επεσήμανε.

«Θα παρακολουθήσουμε τι συνέβη για να καταλάβουμε ποιος ξεκίνησε αυτή την κίνηση. Θέλουμε να μάθουμε αν πρόκειται για λάθος ή αν πρόκειται για επίθεση στην αριστερά ή σε εμάς προσωπικά. Έχουμε πολλούς φίλους στο κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς που είναι φίλοι και δεν θα σιωπήσουμε», είπε στο L’Orient Today.

«Τελικά μας είπαν ότι δεν μπορούν να της επιτρέψουν να φύγει απευθείας στη Γενεύη της Ελβετίας όπου κατευθυνόταν γιατί αυτό θα ήταν παραβίαση της απόφασης να μην της επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα, οπότε την έστειλαν πίσω στον Λίβανο», είπε.

Η ελληνική πρεσβεία στον Λίβανο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του L’Orient για σχολιασμό.

Όπως ανέφερε από τον Λίβανο για την ΕΡΤ ο Ουαλίντ Ελίας: «Η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar έγραψε: Σε ένα αδικαιολόγητο βήμα, οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν την απελευθερωμένη κρατούμενη ακτιβίστρια Σόχα Μπεσάρα στο αεροδρόμιο της Αθήνας, που ήταν καθ’ οδόν για την Ελβετία, όπου διαμένει, μετά από διακοπές στον Λίβανο με την οικογένειά της.

Είναι ακόμη πιο περίεργο ότι η Σόχα Μπεσάρα είναι πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει ελβετική υπηκοότητα, πράγμα που σημαίνει ότι την περίμενε η ελληνική ασφάλεια, καθώς οι άνδρες ασφαλείας τη μετέφεραν σε κέντρο κράτησης και την ενημέρωσαν ότι της απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα για ‘λόγους ασφαλείας’».

Από την πλευρά του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του τη σύλληψη της Μπεσάρα ως «επικίνδυνο προηγούμενο που συνιστά κατάφωρη επίθεση εναντίον μιας εθνικής ηρωίδας του Λιβάνου που συνέβαλε στην επίτευξη της απελευθέρωσης και της ελευθερίας για τους Λιβανέζους και πέρασε 10 χρόνια αιχμάλωτη στο κέντρο κράτησης Χιάμ, το οποίο φημίζεται για τις απάνθρωπες πρακτικές βασανιστηρίων που τεκμηριώθηκαν από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού».

Το κόμμα προέτρεψε επίσης την «ελληνική κυβέρνηση να συλλάβει τους Σιωνιστές αξιωματούχους που ίδρυσαν το κέντρο κράτησης Χιάμ και επέβλεπαν τα βασανιστήρια της Σούχα Μπεσάρα και χιλιάδων Λιβανέζων, αντί να συλλαμβάνει πατριώτες».

Αρχικά ένας γαλλικός στρατώνας, το κέντρο κράτησης Χιάμ τέθηκε υπό τον έλεγχο του SLA κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου. Ομάδες για τα δικαιώματα έχουν αναφέρει εκτεταμένα βασανιστήρια στις εγκαταστάσεις.

Η ανακοίνωση καλεί επίσης το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου «να καλέσει αμέσως τον Έλληνα πρέσβη και να λάβει αυστηρά μέτρα και να θεωρήσει τη σύλληψη επίθεση στην εθνική κυριαρχία του Λιβάνου και την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών του».

Το 1988, η Μπεσάρα συνελήφθη για απόπειρα δολοφονίας του Αντουάν Λαχάντ, ηγέτη του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου (SLA), ο οποίος υποστηριζόταν από την ισραηλινή κατοχή του Νοτίου Λιβάνου.

Η Σούχα ήταν μόλις 21 ετών όταν πυροβόλησε μία φορά στο στήθος και μία στον ώμο με περίστροφο 5,45 χλστ. τον συνεργάτη της ισραηλινής κατοχής. Η Μπεσάρα πέταξε το όπλο πριν τη συλλάβουν οι σωματοφύλακές του. Το αριστερό χέρι του Λαχάντ έμεινε παράλυτο, αλλά εκείνος επέζησε της επίθεσης.

Η Σούχα συνελήφθη από τους φρουρούς του Λαχάντ και μεταφέρθηκε για λίγο στο Ισραήλ, όπου ανακρίθηκε και ξυλοκοπήθηκε σκληρά. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο κολαστήριο του Χιάμ, όπου και παρέμεινε για 10 χρόνια, χωρίς να κατηγορηθεί ή να δικαστεί. Έχει αφηγηθεί ότι βασανίστηκε με ηλεκτροσόκ και πέρασε έξι χρόνια απομόνωσης σε ένα μικροσκοπικό κελί.

Μετά από μια τεράστια διεθνή καμπάνια, η Μπεσάρα απελευθερώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1998.

Το βιβλίο της «Αντίσταση, Δέκα Χρόνια στο Γκουαντάναμου του Λιβάνου» εκδόθηκε στα ελληνικά το 2004 από τις εκδόσεις Ηλέκτρα.

Διαμαρτυρία και ερώτηση του ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, να εξηγήσει «για ποιούς συγκεκριμένους λόγους κρατήθηκε η Σούχα Μπσάρα στο αεροδρόμιο της Αθήνας και απαγορεύτηκε η είσοδός της στην Ελλάδα», όπως και «για ποιούς λόγους θεωρείται άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα