ΑΘΗΝΑ
04:55
|
03.05.2024
Αλχημείες και φιλοδωρήματα… δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για να περιορίσουν την απώλεια εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων.
Του Guaico, Κολομβία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «εμπαιγμό και αλχημείες» καταγγέλλουν την κυβέρνηση τα συνδικάτα, μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τη χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους και των μέτρων ενίσχυσης των συνταξιούχων.

Από τις επισημάνσεις των συνδικάτων αποδεικνύεται ότι οι νέες ρυθμίσεις φέρουν… μνημονιακή  σφραγίδα, με την κυβέρνηση να επιμένει στη διανομή φιλοδωρημάτων τα οποία δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο ώστε να περιορίσουν την απώλεια εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων, αποκλείοντας παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ακόμη κι από αυτές τις ελάχιστες παροχές. 

ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, επισημαίνουν -μεταξύ άλλων- ότι η κυβέρνηση, αντί ουσιαστικών αυξήσεων χορηγεί σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο επίδομα 70€ μικτά, (40 έως 50€, καθαρά το μήνα), μετά από 13 χρόνια, κατά τα οποία όχι μόνο δεν δόθηκε καμία αύξηση στους Δ.Υ., αλλά καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, μειώθηκαν οι αποδοχές κατά 40%, πάγωσε μισθολογικά η διετία 2016-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, ενώ ο πληθωρισμός και η ακρίβεια καλπάζουν.

Παράλληλα, προσθέτουν, τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα ευθύνης, τα οποία θα αυξηθούν, αφορούν τα μεν πρώτα το 40% των υπαλλήλων, τα δε δεύτερα ούτε καν το 20%.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ζητούν:

Αυξήσεις, οι οποίες να καλύπτουν τον πληθωρισμό τουλάχιστον 10% για όλους τους Δ.Υ.ü-

  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Ξεπάγωμα της μισθολογικής διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στα 12.000€
  • Αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
  • Κατάργηση της εισφοράς του 2% υπέρ της ανεργίας
  • Ενιαίο μισθολόγιο με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από συλλογική σύμβαση εργασίας, χωρίς να υπάρξει σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη

Την ίδια ώρα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, αναδεικνύει την ένδεια των κυβερνητικών μέτρων, τονίζοντας ότι απαιτούνται:

Η πλήρης κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Η καταβολή της ετήσιας αύξησης σε όλους τους συνταξιούχους, αντί της εξαίρεσης 850.000 ορισμένοι εκ των οποίων θα λάβουν το ανεπαρκές «επίδομα προσωπικής διαφοράς».

Η κατάργηση της  κράτησης κάθε μορφής για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να εργαστούν, είτε αυτή αφορά στην σύνταξη είτε στον τρόπο φορολόγησης.

Ουσιαστική αύξηση των κατώτατων συντάξεων στα 1.000 ευρώ, ώστε να μην αναγκάζονται οι συνταξιούχοι να εργαστούν παράλληλα, στερώντας θέσεις εργασίας από τους νεότερους.

Η καθιέρωση μοντέλου σταδιακής αποπληρωμής των οφειλών για όσους λόγω χρεών προς τα ασφαλιστικά  ταμεία δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, αντί να στερούνται το σύνολο της σύνταξης επί σειρά μηνών ή ετών, καθώς -σύμφωνα με το μέτρο που εξετάζεται- η σύνταξή από τη στιγμή που θα εκδοθεί, θα παρακρατείται στο σύνολο της έως ότου εξοφλήσουν την οφειλή τους. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα