ΑΘΗΝΑ
07:17
|
22.05.2024
Η αντίδραση του πρέσβη του Ισραήλ εκδηλώθηκε μετά και από την απόφαση της αστυνομικής διεύθυνσης να επιτρέψει «συγκέντρωση» για το κάψιμο της Τορά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας, εβραϊκών οργανώσεων και του Ισραηλινού πρέσβη στη Σουηδία, Ζιβ Νίβο Κούλμαν προκαλεί η απόφαση ενός «ακτιβιστή» να προχωρήσει αύριο, Σάββατο 15 Ιουλίου, στο κάψιμο του ιουδαϊκού ιερού βιβλίου της Τορά στη Στοκχόλμη μετά το κάψιμο Κορανίου στην ίδια πόλη, στις 28 Ιουνίου, από έναν Ιρακινό πρόσφυγα μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της σουηδικής πρωτεύουσας, ανήμερα της μουσουλμανικής γιορτής της Θυσίας.

Η αντίδραση του πρέσβη του Ισραήλ εκδηλώθηκε μετά και από την απόφαση της αστυνομικής διεύθυνσης στη Στοκχόλμη να επιτρέψει την «συγκέντρωση» έξω από την ισραηλινή πρεσβεία αύριο, Σάββατο, 15 Ιουλίου, στις 13.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Η σουηδική αστυνομία ισχυρίστηκε ότι η άδεια για τη συγκέντρωση αυτή δε δόθηκε για ένα επίσημο αίτημα καύσης θρησκευτικών κειμένων, αλλά ενέκρινε μια δημόσια συγκέντρωση κατά την οποία θα εκφραστεί μια «άποψη» με βάση το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι.

Ο Κούλμαν έκανε λόγο για «αναίσχυντη απόφαση» των σουηδικών αρχών συσχετίζοντάς την με το κάψιμο άνω των 20.000 βιβλίων από ναζιστές φοιτητές στο Βερολίνο το 1933 επειδή το περιεχόμενό τους δεν ήταν συμβατό με την ναζιστική ρατσιστική ιδεολογία.

Bundesarchiv Bild 102-14597, Berlin, Opernplatz, Bücherverbrennung

«Οι λέξεις δε σκοτώνουν αλλά τείνουν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις πέρα από τα λόγια. Η πυρά βιβλίων στο Μπεμπελπλατζ το 1934 ήταν μόνον η αρχή» τόνισε αργότερα ο Κούλμαν  σε άρθρο που δημοσίευσε σήμερα η σουηδική εφημερίδα Expressen.

«Καταδίκασα το κάψιμο του Κορανίου, που είναι ιερό για τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, και σήμερα με συντρίβει ότι η ίδια μοίρα περιμένει την εβραϊκή Βίβλο, το αιώνιο βιβλίο του εβραϊκού λαού», σχολίασε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο Γιάακοβ Χάγκοελ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Οργανισμού, έκρινε από την πλευρά του ότι η χορήγηση μιας τέτοιας άδειας από την αστυνομία δεν εμπίπτει στην «ελευθερία της έκφρασης, αλλά στον αντισημιτισμό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Αναζητώντας Σωτήρα

Ο καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις

Καταδίκη 2 νεαρών Σουηδών στη Ρόδο για προσβολή εθνικών συμβόλων

Μεξικό: Θύματα θερμοπληξίας εκατοντάδες πίθηκοι στο Ταμπάσκο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα