Αγνοούμενοι παραμένουν τουλάχιστον 37 πολιτικοί κρατούμενοι στην Μιανμάρ με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να κάνουν λόγο για δολοφονίες και βασανιστήρια σε βάρος χιλιάδων πολιτών που κρατούνται στις φυλακές κατηγορούμενοι για αντίσταση στο πραξικόπημα.
Όπως καταγγέλλει η Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) – μια ομάδα που τεκμηριώνει τους θανάτους πολιτών, τις συλλήψεις και τις εξωδικαστικές δολοφονίες στην Μιανάρ, οι 37 πολιτικοί κρατούμενοι έδωσαν τελευταία φορά σημεία ζωής κατά τη διάρκεια μεταγωγής τους από τη φυλακή Kyaiksakaw, στην πόλη Daik-U της περιοχής Bago και έκτοτε αγνοούνται, με τις σωφρονιστικές αρχές να μην απαντούν στα αγωνιώδη ερωτήματα των συγγενών τους.
Οι οικογένειες δύο από τους «εξαφανισμένους» κρατούμενους έλαβαν αργότερα επιστολές που τους ενημέρωναν για τον θάνατό τους. Οι επιστολές ανέφεραν ότι ένα μεταφορικό όχημα ενεπλάκη σε ατύχημα κατά τη μεταφορά και ότι οι δύο κρατούμενοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας αφού προσπάθησαν να τραπούν σε φυγή.
«Οι πολιτικοί κρατούμενοι που απομακρύνθηκαν από τη φυλακή Daik-U παραμένουν αγνοούμενοι χωρίς ίχνη. Προς το παρόν είναι άγνωστο αν είναι νεκροί ή ζωντανοί. Αυτές οι ενέργειες υπερβαίνουν τις διαδικασίες της φυλακής, μαζί με τη διάπραξη του αποτρόπαιου εγκλήματος των άδικων βασανιστηρίων και των παράνομων δολοφονιών. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ASEAN», ανέφερε η AAPP.
Την Τρίτη, η Αυστραλιανή βουλευτής Ζόι Ντάνιελ δημοσίευσε μια δήλωση καλώντας την κυβέρνηση της χώρας της να διερευνήσει τους θανάτους πολιτικών κρατουμένων στη Μιανμάρ, τους οποίους περιέγραψε ως «φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη εγκληματική συμπεριφορά των κυβερνώντων ενός από τους κοντινούς μας γείτονες».
«Ζητώ από την αυστραλιανή κυβέρνηση να διερευνήσει αυτό που φαίνεται στα διαθέσιμα στοιχεία για περαιτέρω εγκλήματα πολέμου και να λάβει περαιτέρω μέτρα για να εμποδίζει την πρόσβαση της χούντας στα χρήματα και άλλα υλικά που χρησιμοποιεί για να διεξάγει πόλεμο εναντίον του λαού της», τόνισε στη δήλωσή της.
Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Αυστραλία, Δρ. Τουν Αούνγκ Σούε, εξέδωσε επίσης δήλωση την Τρίτη σχετικά με τις πρόσφατες δολοφονίες. “Το να επιτραπεί στον στρατό στη Μιανμάρ να ενεργεί ατιμώρητα, χωρίς να αντιμετωπίζει οποιεσδήποτε συνέπειες για τις ενέργειές του, θα ισοδυναμούσε με τη χορήγηση άδειας να σκοτώσουν”, είπε. η χώρα. Το καθεστώς έχει αρνηθεί όλα τα αιτήματα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για πρόσβαση σε αυτούς τους κρατούμενους.
Οι κατηγορίες για τις δολοφονίες πολιτικών κρατουμένων αποτελούν την πιο πρόσφατη ένδειξη της βαρβαρότητας της χούντας που κατέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2021. Οι στρατηγοί πραξικοπηματίες απάντησαν βίαια στην αντίθεση στην κυριαρχία τους, ισοπεδώνοντας χωριά και βομβαρδίζοντας αμάχους, ενώ τεράστια είναι και η επιχείρηση καταστολής αντιφρονούντων, διαδηλωτών, πολιτικών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων στις πόλεις, παρόλο που οι ένοπλες δυνάμεις υφίστανται μεγάλες απώλειες από μαχητές της αντίστασης υπέρ της δημοκρατίας.
Περισσότεροι από 23.800 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για την αντίθεσή τους στο πραξικόπημα και σχεδόν 20.000 παραμένουν κρατούμενοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της AAPP.
Πέρυσι, οι στρατηγοί εκτέλεσαν τέσσερις ηγέτες και ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στην πρώτη χρήση της θανατικής ποινής στη χώρα εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας παγκόσμια καταδίκη. Δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν ακόμα καταδικασμένοι σε θάνατο.