ΑΘΗΝΑ
06:22
|
28.04.2024
Η Ε.Ε. πρέπει να «ξεκαθαρίσει» περαιτέρω τη θέση της για τη στρατηγική της συνεργασία με το Πεκίνο, είπε ο Γουάνγκ Γι στον Ζοζέπ Μπορέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «ξεκαθαρίσει» περαιτέρω τη θέση της για τη στρατηγική της συνεργασία με το Πεκίνο, είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Γουάνγκ Γι στον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν μείωση της εξάρτησης από την Κίνα.

Η έναρξη μιας συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ε.Ε.-Κίνας το 2003 είχε υποσχεθεί να ανυψώσει τους δεσμούς πέρα από το εμπόριο και τις επενδύσεις. Αλλά από το 2019, το μπλοκ των 27 εθνών αποκαλεί την Κίνα «οικονομικό ανταγωνιστή» και «συστημικό αντίπαλο», με τις στενές σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να αυξάνουν την επιφυλακτικότητα.

Η Κίνα και η Ε.Ε. θα πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να εμβαθύνουν τη συνεργασία, και το μπλοκ δεν πρέπει να «ταλαντεύεται», πόσο μάλλον να ενθαρρύνει την οπισθοδρόμηση με λόγια και πράξεις, είπε ο Γουανγκ στον Μπορέλ την Παρασκευή στο περιθώριο των περιφερειακών συναντήσεων στην Τζακάρτα, ανέφέρε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο.

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να μειώσουν την εξάρτηση της περιοχής από την Κίνα και συζήτησαν πώς να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της «αποφυγής κινδύνου» και της συνεργασίας σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή. Τον Μάρτιο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η σκλήρυνση της θέσης της Κίνας απαιτεί από την Ευρώπη να «απομακρύνει τον κίνδυνο» τόσο οικονομικά όσο και διπλωματικά.

Η Επιτροπή προτρέπει επίσης τα μέλη της Ε.Ε. να συμφωνήσουν σε αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές και τις εκροές τεχνολογιών για στρατιωτική χρήση από «χώρες ανησυχίας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπορέλ, ο Γουάνγκ κάλεσε και τις δύο πλευρές να προφυλαχθούν από την πολιτικοποίηση των οικονομικών ζητημάτων και τη χρήση του «αποφυγή ρίσκου» ως άλλου όρου για την «αποσύνδεση».

Δεν υπάρχει θεμελιώδης σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Κίνας και της Ε.Ε., είπε ο Γουάνγκ.

Ο Μπορέλ, σε ανάρτησή του στο Twitter, περιέγραψε τις συνομιλίες του με τον Γουάνγκ για τη διαχείριση των σχέσεων Ε.Ε.-Κίνας ως «εποικοδομητικές» και «σε βάθος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα