ΑΘΗΝΑ
12:13
|
04.05.2024
Κόκκινος συναγερμός έχει εκδοθεί σε 16 πόλεις σε όλη την Ιταλία, καθώς η υπερβολική ζέστη συνεχίζει να επηρεάζει τη νότια Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κόκκινος συναγερμός έχει εκδοθεί σε 16 πόλεις σε όλη την Ιταλία, καθώς η υπερβολική ζέστη συνεχίζει να επηρεάζει τη νότια Ευρώπη, αναφέρει το BBC.

Οι ειδοποιήσεις, οι οποίες υποδεικνύουν κινδύνους ακόμη και για υγιείς ανθρώπους, ισχύουν για τα τουριστικά hotspots όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία και η Μπολόνια για τις επόμενες ημέρες.

Ο καύσωνας έχει ήδη διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο και οι θερμοκρασίες τη νύχτα παρέμειναν υψηλές.

Περισσότερες υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα καθώς πλησιάζει νέος καύσωνας.

Οι περίοδοι έντονης ζέστης συμβαίνουν εντός των φυσικών καιρικών συνθηκών, αλλά παγκοσμίως γίνονται πιο συχνές, πιο έντονες και διαρκούν περισσότερο λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει συμβουλεύσει οποιονδήποτε στις περιοχές που καλύπτονται από τους κόκκινους συναγερμούς του Σαββάτου να αποφεύγει το άμεσο ηλιακό φως μεταξύ 11:00 και 18:00 και να φροντίζει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους ή τους ευάλωτους.

Στη Ρώμη, η ξεναγός Φελίσιτι Χίντον, 59 ετών, είπε στο BBC ότι η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τον συνωστισμό έχει κάνει «εφιαλτική» την πλοήγηση στην πόλη.

«Έχει πάντα ζέστη στη Ρώμη, αλλά ήταν σταθερά ζεστά για πολύ περισσότερο από το κανονικό», είπε.

Ένας γονδολιέρης στη Βενετία είπε στο BBC ότι ήταν τόσο ζεστά που οι εμβληματικές γόνδολες της πόλης είναι αφόρητες.

«Η ζέστη… ανεβαίνει τα πόδια σου, ανεβαίνει τα πόδια σου, πραγματικά καίει… μερικές φορές οι τουρίστες χοροπηδάνε από τον πόνο όταν ακουμπούν πάνω της».

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει χτυπήσει θερμοκρασίες 40 C ή και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες. Η Ακρόπολη της Αθήνας – το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της χώρας – έκλεισε τις πιο ζεστές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου για την προστασία των επισκεπτών.

Ο Ματ Φίντεν, 51 ετών, από το Βανκούβερ του Καναδά και η οικογένειά του ήταν από τους τελευταίους τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ακρόπολη πριν κλείσει.

«Ήταν απίστευτο εκεί πάνω. Αλλά στην πορεία είδαμε ανθρώπους να λιποθυμούν να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα, να κάθονται στις πλάτες των ασθενοφόρων και ακόμη και να κάνουν εμετούς από θερμοπληξία», είπε στο BBC.

Ο Ερυθρός Σταυρός προσφέρει νερό και πρώτες βοήθειες στην τοποθεσία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου και προσφέρει λίγη σκιά στους επισκέπτες.

Εκφράζονται επίσης φόβοι για μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιών, ειδικά σε περιοχές με ισχυρούς ανέμους. Η Ελλάδα υπέστη μεγάλες πυρκαγιές το 2021 σε έναν ακόμη εξαιρετικό καύσωνα.

Κατά τα άλλα, μια δασική πυρκαγιά στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα ανάγκασε την εκκένωση τουλάχιστον 500 ανθρώπων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο El Pinar de Puntagorda, καταστρέφοντας τουλάχιστον 11 σπίτια, δήλωσε ο Φερνάντο Κλαβίχο, πρόεδρος των Καναρίων Νήσων.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν φτάσει και σε κεντρικά μέρη της Ευρώπης, με τη Γερμανία και την Πολωνία μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Τσεχίας εξέδωσε προειδοποίηση ότι οι θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο μπορεί να ξεπεράσουν τους 38 βαθμούς Κελσίου, κάτι που είναι εξαιρετικά υψηλό για τη χώρα.

Υψηλές θερμοκρασίες έως 47 βαθμούς Κελσίου αναμένονται σε ορισμένες περιοχές της νότιας Ισπανίας, της νοτιοανατολικής Ιταλίας και πιθανώς της Ελλάδας αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Είναι πιθανό να σπάσουν κάποια ρεκόρ πόλης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται σε περιοχές της Αγγλίας το Σάββατο.

Οι μετεωρολόγοι είπαν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η νότια μετατόπιση του αεροχείμαρρου, που τροφοδοτούσε τον ζεστό καιρό στην Ευρώπη, έλκει επίσης συστήματα χαμηλής πίεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο – φέρνοντας άστατο και ψυχρότερο καιρό.

Ο σημερινός καύσωνας στην Ευρώπη ονομάστηκε Κέρβερος από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία, από το όνομα του τρικέφαλου τέρατος που εμφανίζεται στην Κόλαση του Δάντη.

Οι Ιταλοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο επόμενος καύσωνας – που ονομάστηκε Χάρων από τον πορθμέα που παρέδινε ψυχές στον κάτω κόσμο στην ελληνική μυθολογία – θα μπορούσε να ανεβάσει τις θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς την επόμενη εβδομάδα.

Κύματα καύσωνα παρατηρούνται επίσης σε περιοχές των ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βόρεια Αφρική και την Ιαπωνία.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος στην ιστορία, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ Copernicus.

Η πιο καυτή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη ήταν 48,8 C στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του κλίματος «δυστυχώς γίνονται το νέο φυσιολογικό», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Σάμος: Δολοφονία 70χρονου από την κόρη του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα