ΑΘΗΝΑ
19:45
|
06.05.2024
49 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και την κατοχή του νησιού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

49 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, με στόχο την ανατροπή του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ από την ηγεσία της Χούντας των Συνταγματαρχών. Πέντε ημέρες αργότερα, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν γεγονός.

«Οφείλουμε ν’ αναμετρηθούμε με τα λάθη του παρελθόντος μόνο και μόνο για να τ’ αφήσουμε πίσω και να προχωρήσουμε μπροστά», αναφέρει σε ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύπρου και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, με αφορμή την θλιβερή επέτειο.

«Οι σειρήνες ήχησαν και σήμερα το πρωί. Ανατριχιαστική υπόμνηση του ολέθρου και της καταστροφής, που έφερε στον τόπο το προδοτικό πραξικόπημα. Εγερτήριο συνείδησης και απώθησης των ακροτήτων και του διχασμού που οδήγησαν στην τραγωδία και στη βίαιη διχοτόμηση της πατρίδας μας», τονίζει η κ. Δημητρίου και προσθέτει:

«Οφείλουμε ν’ αναμετρηθούμε με τα λάθη του παρελθόντος μόνο και μόνο για να τ’ αφήσουμε πίσω και να προχωρήσουμε μπροστά. Μακριά από, διχαστικές, επικίνδυνες συμπεριφορές. Αδιαπραγμάτευτος στόχος η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου μας».

Ν. Χριστοδουλίδης: Μπορεί να πέρασαν 49 χρόνια, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο

«Έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για το τι έγινε τη 15η Ιουλίου», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν για να υπερασπιστούν ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, την Κυπριακή Δημοκρατία» τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, προσθέτοντας:

«Την ίδια στιγμή καταδικάζουμε ξεκάθαρα το προσχεδιασμένο άφρον πραξικόπημα, το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και των συνεργατών της στην Κύπρο. Δεν υπάρχουν διαφορετικές ή πολλές ερμηνείες. Μία είναι η ερμηνεία, προδοτικό πραξικόπημα ενάντια στον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την κατάλυση της».

«Σήμερα κρατώ δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι όλοι εμείς που συμμετέχουμε προσωρινά, ειδικότερα όλοι εμείς που συμμετέχουμε στη δημόσια ζωή του τόπου πρέπει μέσα από τις καθημερινές μας συμπεριφορές να δείχνουμε στην πράξη ότι έχουμε πάρει τα μηνύματα από το τι έγινε τη 15η Ιουλίου 1974», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Το δεύτερο, το οποίο με προβληματίζει, με ανησυχεί 49 χρόνια μετά, είναι ότι έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για το τι έγινε αυτή τη μέρα. Μπορεί να πέρασαν 49 χρόνια, αλλά τίποτα μα τίποτα δεν είναι δεδομένο», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Η Ουκρανία ρισκάρει να χάσει πόλη-κλειδί πριν το καλοκαίρι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα