ΑΘΗΝΑ
01:42
|
28.04.2024
Ο πρόεδρος της Νιγηρίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και τις ελλείψεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και τις ελλείψεις, αναφέρει το BBC.

Μερικές από τις πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τη χρήση χρημάτων που εξοικονομήθηκαν από την πρόσφατη κατάργηση της επιδότησης καυσίμων για την παροχή λιπασμάτων και σιτηρών στους αγρότες.

Η προστασία πρέπει επίσης να αυξηθεί για τους αγρότες, πολλοί από τους οποίους έχουν εγκαταλείψει τη γη τους αφού έγιναν στόχος συμμοριών που απάγουν για λύτρα.

Τα φτωχότερα νοικοκυριά θα βοηθηθούν επίσης με 10$ το μήνα για έξι μήνες.

«Διαβεβαιώνω όλους τους Νιγηριανούς ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω σε αυτές τις στρατηγικές παρεμβάσεις», είπε ο κ. Τινούμπου, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο.

Μια έκθεση του ΟΗΕ τον Ιανουάριο προέβλεπε ότι 25 εκατομμύρια Νιγηριανοί διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας φέτος – που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την αγορά αρκετών θρεπτικών τροφίμων κάθε μέρα.

Οι ανησυχίες σχετικά με την επισιτιστική ανασφάλεια υπάρχουν εδώ και καιρό στη Νιγηρία – την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, η οποία επίσης μάχεται με την εκτεταμένη ανασφάλεια εδώ και αρκετά χρόνια.

Περισσότεροι από 350 αγρότες απήχθησαν ή δολοφονήθηκαν μόνο τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με έναν ιστότοπο παρακολούθησης της ασφάλειας της Νιγηρίας.

Πολλές από αυτές τις επιθέσεις έχουν λάβει χώρα στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα ασφαλείας θα σήμαιναν ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις γεωργικές εκτάσεις «χωρίς φόβο επιθέσεων», δήλωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος Ντέλε Αλάκε.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις περιβόητες οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες, τα μέλη των οποίων αναφέρονται ως ληστές.

Όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα απαραίτητα τρόφιμα και νερό θα είναι πλέον ευθύνη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο αποτελείται από τους αρχηγούς ασφαλείας της χώρας και επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος.

Η πρώτη σημαντική πολιτική κίνηση του κ. Τινούμπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν η κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων, η οποία ίσχυε για δεκαετίες και διατήρησε την τιμή των πετρελαιοειδών σε χαμηλά επίπεδα.

Η κατάργησή του οδήγησε σε αυξήσεις έως και 200% σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αλλά ο νέος πρόεδρος υπερασπίστηκε την κίνηση, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα πιο αποτελεσματικά.

Η αύξηση των καυσίμων είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, με πολλούς Νιγηριανούς να εξαρτώνται από γεννήτριες για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Ένωση Μαστέρ Αρτοποιών και Επισιτιστών της Νιγηρίας προειδοποίησε ότι οι τιμές του ψωμιού θα εκτοξευθούν κατά 15%.

Ορισμένες οικογένειες είπαν στο BBC Pidgin ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ψωμί.

«Η μηνιαία σύνταξή μου δεν μπορεί να καλύψει το κόστος της καθημερινής αγοράς ψωμιού, επομένως έχουμε αλλάξει σε άλλο πιο προσιτό φαγητό», είπε ο Μάλαμ Άντο Γιαχάγια, από τη βόρεια πολιτεία Κάνο.

Η νέα μηνιαία επιδότηση θα χορηγηθεί σε 12 εκατομμύρια νοικοκυριά μέσω ενός προγράμματος γνωστό ως National Safety Net Program – το οποίο είναι ξεχωριστό από μια άλλη πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω της οποίας λαμβάνουν περίπου 6$ το μήνα.

Αυτά τα πιο ευάλωτα άτομα είναι επίσης πιθανό να έχουν πρόσβαση σε σιτηρά και λιπάσματα που προσφέρονται στους αγρότες – αν και η δήλωση δεν ήταν σαφής σε αριθμούς.

«Αναμένεται ότι το πρόγραμμα θα τονώσει τις οικονομικές δραστηριότητες στον άτυπο τομέα και θα βελτιώσει τη διατροφή, την υγεία, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου των νοικοκυριών των δικαιούχων», δήλωσε ο Πρόεδρος Τινούμπου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα