ΑΘΗΝΑ
20:44
|
12.05.2024
Η φωτιά έχει καταστρέψει ήδη 11.100 στρέμματα γης, με τους κατοίκους να αρνούνται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες κάτοικοι της Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά. Η πυρκαγιά ξεκίνησε νωρίς το Σάββατο και έχει ήδη καταστρέψει 11.100 στρέμματα γης και τουλάχιστον 12 κατοικίες.

Περίπου 400 στρατιώτες από διάφορες υπηρεσίες βρίσκονται στο έδαφος για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 4.255 άνθρωποι είχαν εκκενωθεί, αλλά ότι άλλοι αρνούνταν να φύγουν. Η εν λόγω πυρκαγιά έρχεται λιγότερο από δύο χρόνια μετά την έκρηξη ενός ηφαιστείου στο νησί, καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια.

Ο Κλάβιο, πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων, δήλωσε ότι υπάρχει «αντίσταση στην εγκατάλειψη των σπιτιών», αλλά και πως προτεραιότητα πρέπει να είναι η διάσωση ζωών. «Πρώτα έρχονται οι άνθρωποι, μετά τα σπίτια και μετά να σβήσει η φωτιά».

Η φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή Ελ Πινάρ στον βορειοδυτικό δήμο της Πουνταγκόρντα, πριν επεκταθεί νότια προς την πόλη Τιχαράφε. Ο Κλάβιο απέδωσε τη γρήγορη εξάπλωσή του στον «άνεμο, τις κλιματικές συνθήκες καθώς και τον καύσωνα που ζούμε».

Ένα υδροπλάνο χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της φωτιάς πριν νυχτώσει. Ένα δεύτερο θα συμμετάσχει στην επιχείρηση σήμερα την Κυριακή, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο ισπανικός στρατός έχει 150 πυροσβέστες και αναμένεται να ακολουθήσει και άλλη μονάδα. Ο Ερυθρός Σταυρός έχει επίσης δημιουργήσει μια εγκατάσταση για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους.

Ο Ισπανός πρόεδρος Πέδρο Σάντσες είπε ότι μίλησε με τον Κλάβιο για να μεταφέρει την «αλληλεγγύη του στους ανθρώπους που επλήγησαν» από τη φωτιά και να θέσει «όλα τα απαραίτητα μέσα» στη διάθεση των αρχών της Λα Πάλμα.

Μιλώντας στο BBC, ο κάτοικος Μπαρέτο εξέφρασε απροθυμία να εκκενώσει το σπίτι του «Ο πολιτικός φρουρός έρχεται εδώ και θέλει να σε αναγκάσει να φύγεις από το σπίτι σου», είπε. «Θέλουν να σε αναγκάσουν να χάσεις ό,τι έχεις δουλέψει για όλη σου τη ζωή, και να φύγεις, να το αφήσεις να καεί γιατί έτσι είναι το πρωτόκολλο. Αλλά μετά δεν έχουν πρωτόκολλο για να ενεργήσουν και πάλι όπως πρέπει».

Η φωτιά έρχεται εν μέσω καύσωνα που έχει φέρει τις θερμοκρασίες στα ύψη σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης και ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Στους 143 οι νεκροι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα