ΑΘΗΝΑ
05:38
|
07.11.2024
Μετά από τα περιστατικά βίαιων συμπλοκών σε πισίνες των γερμανικών πόλεων ο καγκελάριος ζητάει από την αστυνομία να επέμβει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παρέμβαση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς προκάλεσαν τα απανωτά περιστατικά βίαιων συμπλοκών τις τελευταίες μέρες σε ανοιχτές πισίνες του Βερολίνου. Το φαινόμενο της βίας στις δημόσιες πισίνες της Γερμανίας τα καλοκαίρια δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο.

Ο Σολτς μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή είπε πως είναι απολύτως σωστό να υπάρξουν συνέπειες και να κληθεί η αστυνομία να επέμβει. Δεν μπορεί κανείς να αδιαφορεί μπροστά σε τέτοια περιστατικά και το κράτος δεν μπορεί να τα ανεχτεί. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δημόσια ανοιχτή πισίνα του Νοϊκέλν στο Βερολίνο έχει κατ’ επανάληψη μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ κυρίως νεαρών ανδρών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις επιθέσεων κατά εργαζόμενων στις εγκαταστάσεις. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η συγκεκριμένη πισίνα παραμένει κλειστή καθώς οι εργαζόμενοι μαζικά δήλωσαν ασθένεια. Στην συνέχεια ακολούθησε σχετική απόφαση του αρμόδιου κρατιδιακού φορέα. «Δεν θα ανεχτούμε ένα μικρό μέρος των λουτρών μας να εξελιχθεί σε χώρο παρανομίας», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος του Βερολίνου, χριστιανοδημοκράτης Κάι Βέγκνερ. Ο δήμαρχος άφησε ωστόσο ανοιχτό το ζήτημα των επιπλέον μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν. Αφού υπενθύμισε πως η ασφάλεια στους χώρους αυτούς είναι υπόθεση του φορέα που τους λειτουργεί, είπε πως εκεί που χρειάζεται πρέπει να επεμβαίνει η αστυνομία.

Ήδη τον περασμένο μήνα οι εργαζόμενοι στις δημόσιες πισίνες του Βερολίνου είχαν με επιστολή τους προειδοποιήσει ότι ο αριθμός και η φύση των περιστατικών καθιστούν δυσβάσταχτες τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων. «Τα περιστατικά λαμβάνουν αφόρητες διαστάσεις και ο κανονισμός λειτουργίας παραβιάζεται συνεχώς και εσκεμμένα», έγραφαν οι εργαζόμενοι και δήλωναν «ψυχολογικά τρομοκρατημένοι», σύμφωνα με την εφημερίδα «Tagesspiegel».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι εργαζόμενοι, αλλά και γυναίκες και άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ δέχονται πλέον καθημερινά φραστικές επιθέσεις, εκφοβισμό, απειλές βίας, αλλά και σωματικές προσβολές. Πολύ συχνά θαμώνες σπρώχνουν ή φτύνουν το προσωπικό ασφαλείας. Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι κάνουν ακόμη λόγο για υποστελέχωση και ζητούν συνεχή παρουσία της αστυνομίας στις πισίνες και είσοδο μόνο για οικογένειες με παιδιά, ειδικά για τις ώρες αιχμής.

Εντονότερη αστυνομική παρουσία ζήτησε και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς. «Μας εκπλήσσει αυτό που συμβαίνει. Πρόκειται προφανώς για μεγάλες ομάδες ασυγκράτητων νέων, με ή χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο. Δεν θα αποφύγουμε τη μεγαλύτερη παρουσία της αστυνομίας», δήλωσε.

Η Αστυνομική Ένωση Βερολίνου (GdP) από την άλλη πλευρά θεωρεί λογικό μέτρο τον περιορισμό της πρόσβασης στις δημόσιες πισίνες, αλλά όχι και τη συνεχή παρουσία της αστυνομίας. Ο επικεφαλής της GdP Μπένγιαμιν Γιέντρο αναφέρθηκε σε «νεαρούς φορτωμένους τεστοστερόνη και έτοιμους για καβγά», ζήτησε την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ασφάλειας και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι πάντα εύκολο να απαιτεί κανείς την παρουσία της αστυνομίας. Και αυτό είναι ασφαλώς σωστό, όταν πρόκειται για αδικήματα. Αλλά οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε ναυαγοσώστες, ούτε προσωπικό ασφαλείας». Στο ίδιο πνεύμα, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Ένωσης, Γιόχεν Κόπελκε δήλωσε ότι «δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να προστατεύει τις νεροτσουλήθρες ή να περιπολεί σε χώρους ηλιοθεραπείας».

Ερωτώμενος σχετικά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «μια ποιότητα ζωής την οποία απολαμβάνουμε στη Γερμανία και αυτό είναι πολύ σημαντικό, για αυτό και πρέπει να αντιδρούμε σε τέτοια περιστατικά και όχι να σηκώνουμε αδιάφορα τους ώμους». Σε ερώτηση εάν τα περιστατικά αναδεικνύουν ελλείμματα στη διαδικασία ενσωμάτωσης των μεταναστών, τόνισε: «Αν κάνεις κάτι τέτοιο, δεν συμπεριφέρεσαι σύμφωνα με τους κανόνες μας. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει, δικαίως, να διαμαρτυρηθούμε. Είναι απολύτως ορθό να προκύψουν συνέπειες για αυτές τις πράξεις. Πρέπει να βρισκόμαστε εκεί και να καθιστούμε σαφές ότι ως κράτος δεν θα το ανεχτούμε».

Αναζητώντας πιθανές αφορμές για τις εκρήξεις βίας στις πισίνες ο εγκληματολόγος καθηγητής Βίντσεντς Λόισνερ ανέφερε στην εφημερίδα «Berliner Morgenpost» παραμέτρους, όπως η εικόνα που θέλει κανείς να δείχνει προς τα έξω, δυναμικές εντός ομάδων, ο τρόπος αντίληψης της αρρενωπότητας και η… ζέστη. «Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν συνεισφέρουν ιδιαίτερα στο να κρατά κανείς υπό έλεγχο επιθετικές συμπεριφορές, στις οποίες είναι επιρρεπής. Τα εγκληματολογικά ευρήματα δείχνουν πως τη βία την ασκούν κυρίως νέοι άντρες, ενώ στην ίδια ακριβώς κατηγορία ανήκουν συνήθως και τα θύματά της. Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπιστούν αντιλήψεις αρρενωπότητας που συναντώνται στις δημόσιες πισίνες. Αυτές έχουν να κάνουν με την έννοια της τιμής και της προσβολής, αλλά και με τη μη αναγνωρισή της εξουσίας και των αρχών».

Τα περιστατικά δεν είναι πρωτόγνωρα. Ήδη η αρχή της περιόδου λειτουργίας για τις πισίνες συνοδεύτηκε από περιστατικά βίας σε όλη τη Γερμανία. Στην πισίνα που έκλεισε είχε σημειωθεί συμπλοκή τον Ιούνιο. Το ότι τέτοια περιστατικά είναι αναμενόμενα οδήγησε και στην ανάγκη αν δοθούν από τα μέσα ενημέρωσης συμβουλές συμπεριφοράς, ώστε να βγει κανείς αλώβητος από μια τέτοια κατάσταση.

Και η περσινή θερινή περίοδος είχε σημαδευτεί από αντίστοιχα περιστατικά και μάλιστα πάλι στα μέσα ενημέρωσης γίνονταν λόγος για «πρωτοφανή βία». Τα περιστατικά συνέβησαν τόσο σε διάφορες πισίνες του Βερολίνου, όπως στο Columbiabad, όσο και στο Βέντινγκ, αλλά και σε άλλες πόλεις. Τα περιστατικά του Βερολίνου απασχόλησαν και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Όπως πέρσι, έτσι και φέτος οι βίαιες συμπλοκές δεν αποτέλεσαν ιδιαιτερότητα της πρωτεύουσας της Γερμανίας: συμπλοκές σημειώθηκαν στην Καρλσρούη και στο Μάνχαϊμ. Πάντως οι διάφορες απόψεις που εκφράζονται συγκλίνουν στην καταδίκη της χρήσης βίας, αλλά δείχνουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, όσον αφορά τις αιτίες. Εκεί που η δεξιά εφημερίδα Junge Freiheit βλέπει άλλη μια απόδειξη πως η μετανάστευση είναι αποτυχημένη και πως οι νέοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο δεν μπορούν να ενσωματωθούν και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη ζωή των πόλεων (εδώ: δεν αφήνουν τον κόσμο να κολυμπήσει και να δροσιστεί) η κεντροαριστερή taz βλέπει μια υπερβολή που προσπαθεί να ανάγει την εξαίρεση σε κανόνα και να καλλιεργήσει τον φόβο: ο κανόνας είναι να κυλούν όλα ειρηνικά και εντελώς σπάνια συμβαίνουν περιστατικά βίας. Οι αρχές και πολλά μέσα ενημέρωσης καλλιεργούν ένα αίσθημα αδικαιολόγητου φόβου, σύμφωνα με την αρθρογράφο της taz Καρολίνα Σβαρτς.

Ενώ η συζήτηση διεξάγεται για το τι θα κάνει η αστυνομία και για το αν θα απαγορεύεται η είσοδος σε πισίνες σε όποιον έχει εμπλακεί σε βίαια περιστατικά, ο κοινωνικός λειτουργός Καζίμ Ερνογάν από το Βερολίνο υπενθυμίζει τη σημασία που έχει η επικοινωνία. Ο Ερντογάν εκτιμά πως συχνά οι οικογένειες των παρανομούντων δεν έχουν ιδέα για το τι κάνουν οι γόνοι τους στις πισίνες και στους δρόμους και πως αν οι γονείς ενημερωθούν υπεύθυνα θα καταφέρουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις να βάλουν φραγμό και να πειθαρχήσουν τα βίαια μέλη των οικογενειών τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπό κατάρρευση ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία

Δύο νέα πυροσβεστικά οχήματα απέκτησε η Ρόδος

Προεδρικές Εκλογές 2024: Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Πολεμικής Αεροπορίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα