ΑΘΗΝΑ
22:22
|
27.04.2024
Με οικονομική βοήθεια που θα δοθεί από την Ε.Ε., η Τυνησία θα προσπαθήσει να βάλει φραγμούς στα μεταναστευτικά κύματα που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τυνησία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για μια «στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση» με στόχο την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ του μπλοκ και της βορειοαφρικανικής χώρας, η οποία βρίσκεται σε σημαντικό δρόμο για μετανάστες και πρόσφυγες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχαν εκ νέου συνομιλίες με τον Τυνήσιο πρόεδρο Κάις Σαΐντ την Κυριακή, καθώς ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που αναχωρούν από την Τυνησία και προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο της Τυνησίας, η Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία ως επένδυση στην «κοινή ευημερία και σταθερότητα».

«Η Τυνησία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύονται από την κοινή μας ιστορία και γεωγραφία και μοιραζόμαστε στρατηγικά συμφέροντα», είπε.

Ο Κάις Σαΐντ είπε ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη για μια συλλογική σύμβαση για αυτό που αποκάλεσε «απάνθρωπη μετανάστευση», για την οποία κατηγόρησε τα εγκληματικά δίκτυα.

«Αυτό το μνημόνιο θα πρέπει να συνδυαστεί το νωρίτερο με ένα σύνολο δεσμευτικών συμφωνιών που θα απορρέουν από τις αρχές του», είπε.

«Περιλαμβάνει συμφωνίες για τη διατάραξη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών ανθρώπων και των εμπόρων ανθρώπων, την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων και τη βελτίωση της καταγραφής και της επιστροφής. Όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των προσπαθειών για να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση», έγραψε ο Ρούτε στο Twitter.

Η Μελόνι χαιρέτισε «ένα νέο και σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» και κάλεσε τον Τυνήσιο Σαΐντσε μια διεθνή διάσκεψη για τη μετανάστευση στις 23 Ιουλίου.

Τον περασμένο μήνα, οι τρεις ηγέτες επισκέφτηκαν την Τυνησία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε τότε ότι σκέφτεται να στηρίξει την Τυνησία με ένα πακέτο βοήθειας έως και 900 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς η χώρα ταλαιπωρείται από οικονομικά δεινά και αυξανόμενο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που ταξιδεύουν μέσα από αυτή στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η ειδική βοήθεια που ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν την Κυριακή περιελάμβανε ένα πρόγραμμα 10 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των ανταλλαγών μαθητών και 65 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό των σχολείων της Τυνησίας.

Για τη μετανάστευση, η φον ντερ Λάιεν είπε: «Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική συνεργασία περισσότερο από ποτέ».

Η ΕΕ θα συνεργαστεί με την Τυνησία για μια εταιρική σχέση κατά του λαθρεμπορίου, θα αυξήσει τον συντονισμό στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για τη διαχείριση των συνόρων, πρόσθεσε. Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ για αυτές τις προσπάθειες – ποσό που είχε ήδη ανακοινώσει στην προηγούμενη επίσκεψη των ηγετών.

Μέχρι την Παρασκευή, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών καταμέτρησε περισσότερους από 75.000 μετανάστες που είχαν φτάσει με βάρκα στις ιταλικές ακτές από την αρχή του έτους σε σύγκριση με περίπου 31.900 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Αμίν Σνούσι, μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος στην Τύνιδα, είπε ότι το αντιμεταναστευτικό αίσθημα έχει χτιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Τυνησία, μια χώρα που δεν διαθέτει νομικό πλαίσιο για να υποδέχεται μετανάστες.

«Το αντιμεταναστευτικό και το ρατσιστικό αίσθημα που έχει αυξηθεί οδήγησε ανθρώπους να εκδιώκονται από τα σπίτια τους και να απολύονται από τις δουλειές τους», είπε η δημοσιογράφος. «Οπότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα μέλλον για αυτούς στην Τυνησία αν τα πράγματα παραμείνουν έτσι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα