ΑΘΗΝΑ
13:09
|
02.05.2024
Δύο νεκροί και ένα τραυματισμένο παιδί ο απολογισμός της επιχείρησης των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε τρομοκρατική επίθεση που διέπραξαν ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες οφείλεται η έκτακτη κατάσταση και η διακοπή τις πρώτες πρωινές ώρες της κυκλοφορίας στην γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει την χερσόνησο με τη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ, ανακοίνωσε σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ένα από τα τμήματα της γέφυρας της Κριμαίας υπέστη ζημιές τη νύχτα της 17ης Ιουλίου ως αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης που διέπραξαν ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες. Δύο πολίτες – ένας άνδρας και μια γυναίκα που διέσχιζαν με αυτοκίνητο τη γέφυρα σκοτώθηκαν, ενώ η ανήλικη κόρη τους τραυματίστηκε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητα των ατόμων από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες και ένοπλους σχηματισμούς που σχεδίασαν και διέπραξαν αυτό το έγκλημα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, από την πλευρά της ανέφερε: «Η σημερινή επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας έγινε από το καθεστώς του Κιέβου. Ένα καθεστώς τρομοκρατικό που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας διεθνούς ομάδας οργανωμένου εγκλήματος. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από Ουκρανούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς με την άμεση συμμετοχή αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών και πολιτικών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία είναι επικεφαλής της δομής αυτού του τρομοκρατικού κράτους».

Γύρω στις 19:00 ώρα Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει ήδη ενημερωθεί για την επίθεση, θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα, το πρωί ο κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ είχε ανακοινώσει πως, λόγω έκτακτης κατάστασης διακόπηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η κυκλοφορία στη γέφυρα της Κριμαίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ κυκλοφόρησαν και φωτογραφίες που έδειχναν εκτεταμένες ζημιές.

Από την πλευρά του το Russia Today ανέφερε πως ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, δήλωσε ότι η γέφυρα της Κριμαίας δέχτηκε επίθεση από το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, ώρα Μόσχας.

Για το σημείο, όπως ανακοινώθηκε, αναχώρησε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών της Δημοκρατίας της Κριμαίας, Βιτάλι Σαβέλιεφ, ενώ έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο ανέφερε «ζημιές στο οδόστρωμα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το TASS, οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους της Κριμαίας να παραμείνουν ψύχραιμοι και να εμπιστεύονται μόνο επαληθευμένες πηγές πληροφοριών.

Το TASS ανέφερε πως η κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών μέσω της υποδομής «ανεστάλη προσωρινά» επικαλούμενο σιδηροδρομικό οργανισμό της περιοχής, με τον Αξιόνοφ πάντως να αναφέρει πως τα δρομολόγια αναμένεται να ξαναρχίσουν σύντομα.

Σε νεότερη ανακοίνωση, ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, ενημέρωσε για το θάνατο ενός ζευγαριού που επέβαιναν σε όχημα με τοπικές πινακίδες, ως αποτέλεσμα της έκτακτης κατάστασης, ενώ από το κατεστραμμένο αυτοκίνητό τους ανασύρθηκε τραυματισμένη 14 χρονη η κόρη τους.

Επιβεβαίωση και από το Κίεβο

Σύμφωνα με πληροφορίες ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, για παράδειγμα σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Kyiv Independent και νωρίτερα σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine, έγιναν τουλάχιστον δύο «εκρήξεις» οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι στη γέφυρα.

Ο ουκρανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Suspilne, επικαλούμενος επίσημες πηγές, ανέφερε ότι στο περιστατικό εμπλέκεται το Ουκρανικό Ναυτικό και οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας SBU.

Από την πλευρά του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε επίσης τον ίδιο ισχυρισμό, αλλά επικαλέστηκε πηγή της SBU.

«Η σημερινή επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας είναι μια ειδική επιχείρηση της SBU και του ναυτικού», φέρεται να είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

ΣΕΤΕΠΕ : Το Δώρο Πάσχα δεν έχει καταργηθεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα