ΑΘΗΝΑ
13:17
|
02.05.2024
Η φωτιά έχει διανύσει μεγάλη απόσταση και καίει πλέον στην πλευρά του Σαρωνικού. Προβλέπεται δύσκολη νύχτα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτός ελέγχου μαίνεται από νωρίς το απόγευμα μία ταχέως αναπτυσσόμενη φωτιά που ξεκίνησε από δασική έκταση στην περιοχή του Λουτρακίου με κατεύθυνση προς την περιοχή Καλαμάκι και προς τα διόδια. Η Πολιτική Προστασία έχει αποστείλει μήνυμα εκκένωσης για τις παρακείμενες περιοχές, ενώ εκκενώθηκαν και παιδικές κατασκηνώσεις. Σύμφωνα με το loutraki365, η φωτιά ξέσπασε στον οικισμό Πευκιά, ενώ καίει κοντά στα σπίτια της περιοχής.

Στην περιοχή πνέουν ιδιαιτέρως ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο των δυνάμεων που επιχειρούν στο έδαφος και από αέρος. Από τη φωτιά κάηκαν σπίτια στο Άνω Καρβουνάρι. Παράλληλα, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά στο Καλαμάκι, καθώς η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στα διυλιστήρια της περιοχής. 

Στην περιοχή επιχειρούσαν, λίγο μετά τις 15:00, 54 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 3 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο.

Στις 18:30, στο σημείο δηλώθηκε ότι επιχειρούν 135 πυροσβέστες, 50 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 8 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, με τα 2 να έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ, όπως και 40 στρατιώτες.

Προς τους Αγίους Θεοδώρους η φωτιά

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 να κατεβαίνει την πλαγιά πάνω από τους Αγίους Θεοδώρους με τους πυροσβέστες να καταφέρνουν να ανακόψουν ορισμένα της μέτωπα. Στις 20:30, λίγο πριν νυχτώσει και καταστούν αδύνατες οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα, φωτιά έκαιγε κοντά σε σπίτια της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η αλλαγή της φοράς των ανέμων έστρεψε νωρίτερα την φωτιά του Λουτρακίου προς το Καλαμάκι (ανάμεσα σε Ίσθμια και Αγίους Θεοδώρους στην πλευρά του Σαρωνικού) και την περιοχή γύρω από τα διόδια, ενώ εκκενώθηκε η περιοχή ο Αγ. Κωνσταντίνος (κοντά στην εκκενωμένη πλέον παιδική κατασκήνωση Sport Camp) και σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kosmodromio.gr, σπίτια κάηκαν στον παρακείμενο στα Ίσθμια οικισμό Άγιο Χαράλαμπο.

Το OPEN μετέδωσε λίγο πριν τις 18:30 πλάνα σπιτιών να έχουν παραδοθεί στις φλόγες στο Άνω Καρβουνάρι, όπου οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δε βοηθήθηκαν επαρκώς από την Πυροσβεστική και ότι κάηκαν ζώα.

Φωτογραφία του καπνού από τα διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους (φωτογραφία: kosmodromio.gr)
(φωτογραφία: kosmodromio.gr)

Κλειστή η Αθηνών – Κορίνθου – Εγκλωβισμένα οχήματα

Εντολή κλεισίματος και των δύο ρευμάτων της εθνικής οδού Αθηνών- Κορίνθου από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι και την Επίδαυρο δόθηκε λίγο πριν τις 17:00. Λίγο πριν τις 17:45, η αστυνομία έκλεισε το αντίστοιχο μήκος και της Παλιάς Εθνικής.

Κοντά στα διόδια του Κιάτου υπάρχουν εγκλωβισμένα εκατοντάδες ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, ανέφερε λίγο μετά τις 19:30 η ΕΡΤ. Οχήματα ΙΧ, λεωφορεία του ΚΤΕΛ και φορτηγά έχουν «κολλήσει», λόγω του ότι ο δρόμος είναι κλειστός. Αναφέρεται ότι -πέραν της προφανούς ταλαιπωρίας που θα υποστούν οι επιβαίνοντες- τα οχήματα δε διατρέχουν άλλο κίνδυνο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν προς το παρόν εκτιμήσεις για το πότε θα ανοίξει ξανά ο δρόμος.

@kosmodromio
@kosmodromio

Οι άνεμοι πνέουν στα 5 με 6 μποφόρ.

Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας, που εστάλη στις 15.10, καλεί σε εκκένωση των περιοχών Καλλιθέα – Πευκιά – Ειρήνη Κορινθία και κάλεσε τους κατοίκους να κινηθούν προς το Λουτράκι.

Δεύτερο μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας, στις 15.55, κάλεσε σε εκκένωση και της περιοχής του Αγίου Χαραλάμπου.

Τρίτο μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας λίγο πριν τις 17:15, καλεί σε εκκένωση των περιοχών Καλαμάκι, Ίσθμια, Παράδεισος.

Ο καπνός της φωτιάς είναι ορατός από την Κόρινθο (φωτο: kosmodromio.gr)
Ο καπνός της φωτιάς είναι ορατός από την Κόρινθο (φωτο: kosmodromio.gr)

Εκκενώθηκε κατασκήνωση

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση μίλησε στο OPEN ο Δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιόνης. Ανέφερε ότι οι κατασκηνώσεις SportsCamp εκκενώθηκαν επιτυχώς και πως τα 800 παιδιά βρίσκονται στο κλειστό γυμναστήριο Λουτρακίου. Ανέφερε επιπλέον ότι εκκενώνεται με ασφάλεια ένα κέντρο αποκατάστασης. Δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών με τα σπίτια να έρχονται δεύτερα, όπως και ότι υπάρχουν πληροφορίες για διακοπές στις τηλεπικοινωνίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

ΣΕΤΕΠΕ : Το Δώρο Πάσχα δεν έχει καταργηθεί

Νοσοκομείο «Έλενα»: Κακοποιητική μεταχείριση θύματος βιασμού από την ΕΛ.ΑΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα