ΑΘΗΝΑ
14:16
|
03.05.2024
Την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος για να βρεθεί στο ψευδοκράτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διήμερη περιοδεία σε χώρες του Περσικού Κόλπου ξεκίνησε, σήμερα Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το τέλος της οποίας θα τον βρει στα Κατεχόμενα της Κύπρου με αφορμή τον «εορτασμό» της ημέρας «Ειρήνης και Ελευθερίας» για το ψευδοκράτος, της μαύρης δηλαδή επετείου της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου του 1974, που κατέληξε στη διχοτόμηση του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στον Κόλπο, ο Τούρκος πρόεδρος, συνοδευόμενος από ομάδα περίπου 200 επιχειρηματιών, θα επισκεφθεί διαδοχικά τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατόπιν πρόσκλησης των ομολόγων του και θα έχει σειρά συναντήσεων ενώ αναμένεται να υπογραφούν και μια σειρά συμφωνίες σε διάφορους τομείς ιδίως στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί πρώτα στη Τζέντα θα με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ και τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σηματοδοτώντας την οριστική αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών. Την Τρίτη θα μεταβεί στη Ντόχα του Κατάρ και θα συναντηθεί με τον Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμέντ Αλ Σανί, Εμίρη του Κατάρ. Τελευταίος σταθμός του Ερντογάν στην περιοδεία του στον Κόλπο θα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου μετά από μια σχεδόν δεκαετή κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, θα έχει συνάντηση με τον Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊχάν. Την Τετάρτη θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα της Κύπρου, την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ψεδοκράτους Ερσίν Τατάρ και θα εγκαινιάσει το νέο τερματικό κτίριο και τον νέο διάδρομο του αεροδρομίου Ερκάν (Τύμπου).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα