ΑΘΗΝΑ
13:19
|
04.05.2024
Εκτός από τους 40 νεκρούς, οι φονικές πλημμύρες στη Νότια Κορέα έχουν αφήσει πίσω τεράστιες καταστροφές, 9 αγνοούμενους και 34 τραυματίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κατηγόρησε τη Δευτέρα ότι οι αρχές δεν τήρησαν τους κανόνες αντιμετώπισης καταστροφών, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τις μέρες των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων ανήλθε σε 40, συμπεριλαμβανομένων δώδεκα ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί σε βυθισμένη υπόγεια διάβαση.

Οι πλημμύρες έχουν πλήξει τις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας από την Πέμπτη, καθώς η περίοδος των βροχών που ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου κορυφώνεται. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε επίσης εννέα αγνοούμενους και 34 τραυματίες σε όλη τη χώρα.

Δώδεκα θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων τριών σορών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν σε μια σήραγγα στο Cheongju, 110 χιλιόμετρα (68 μίλια) νότια της Σεούλ, όπου 16 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός λεωφορείου, κατακλύστηκαν από μια ξαφνική πλημμύρα το Σάββατο μετά την κατάρρευση φράγματος ποταμού.

Το περιστατικό πυροδότησε ερωτήματα σχετικά με τις προσπάθειες της Νότιας Κορέας να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει τις ζημιές από τις πλημμύρες. Ορισμένοι οδηγοί που χρησιμοποιούν το δρόμο τακτικά κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν απαγόρευσε την πρόσβαση στην υπόγεια διάβαση, παρόλο που είχαν προβλεφθεί ευρέως πλημμύρες.

Ο Γιουν, μόλις επέστρεψε από ένα ταξίδι στο εξωτερικό, συγκάλεσε τη Δευτέρα μια συνάντηση αντιμετώπισης καταστροφών και παραδέχτηκε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της κακής διαχείρισης των ευάλωτων περιοχών.

«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα τον έλεγχο πρόσβασης σε επικίνδυνες περιοχές και την προληπτική εκκένωση από πέρυσι, αλλά εάν οι βασικές αρχές αντιμετώπισης καταστροφών δεν τηρηθούν επί τόπου, είναι δύσκολο να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια», είπε ο Γιουν στη συνάντηση.

Σχεδόν 900 πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης υπόγειας διάβασης, χρησιμοποιώντας βάρκες, υποβρύχια drones και άλλο εξοπλισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής στο δυτικό Cheongju, είπε σε ενημέρωση τη Δευτέρα ότι ενώ συνεχίζονταν οι προσπάθειες έρευνας, δεν υπήρχαν ενδείξεις για περισσότερα θύματα στα υπόλοιπα οχήματα στη σήραγγα.

Οι πλημμύρες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων βροχών, καθώς οι καιρικές συνθήκες έχουν γίνει πιο ακραίες.

Η κυβέρνηση πέρυσι υποσχέθηκε να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή μετά τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 115 ετών που έπληξαν τη Σεούλ, συμπεριλαμβανομένης της λαμπερής συνοικίας Gangnam, αφήνοντας τουλάχιστον 14 νεκρούς και πλημμύρες σε μετρό, δρόμους και σπίτια.

Ο Γιουν τη Δευτέρα πέταξε με ένα ελικόπτερο πάνω από ορισμένες κατεστραμμένες περιοχές. Νωρίτερα, ζήτησε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση των εναπομεινάντων θυμάτων και δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τους πληγέντες, συμπεριλαμβανομένου του χαρακτηρισμού περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες ως ζώνες ειδικών καταστροφών.

«Η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τα πάντα, οπότε μην ανησυχείτε πολύ», είπε ο Γιουν μετά από συνάντηση με κατοίκους στο Γιετσόν της βόρειας επαρχία Γκιονσάνγκ, μια περιοχή που επλήγη από κατολισθήσεις, ενώ 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ παραμένουν αγνοούμενοι.

Η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα παραμένει ασαφής, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ισχυρές βροχοπτώσεις και αναφέρθηκαν σε μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών σε μια χώρα που υποφέρει από σοβαρές ελλείψεις τροφίμων.

Σε μια ενημέρωση, το Υπουργείο Ενοποίησης του Νότου είπε ότι ζήτησε από την Πιονγκγιάνγκ να ενημερώσει τη Σεούλ για τυχόν σχέδια απελευθέρωσης νερού από το φράγμα Χουανγκάνγκ. Το 2009, η απελευθέρωση νερού από το φράγμα οδήγησε σε πλημμύρες που σκότωσαν έξι Νοτιοκορεάτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα