ΑΘΗΝΑ
18:45
|
03.05.2024
Απειλές δέχεται η δικαστής που καταδίκασε νεοναζί που επιτέθηκε σε ΛΟΑΤΚΙ άτομο στην Πολωνία, τόσο από την ακροδεξιά όσο και από δεξιούς πολιτικούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Iustitia, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των δικαστών και την προστασία του κράτους δικαίου στην Πολωνία, ανακοίνωσε ότι απαιτεί την προστασία του δικαστή που εξέδωσε την ετυμηγορία στην υπόθεση των νεοναζί χούλιγκαν που καταδικάστηκαν για επίθεση εις βάρος μέλους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Στα μέσα Ιουλίου, το φονταμενταλιστικό Καθολικό Ινστιτούτο Ordo Iuris ζήτησε από τον Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα να δώσει χάρη σε έναν 24χρονο νεοναζί που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, ο οποίος, τον Αύγουστο του 2020, επιτέθηκε, μαζί με τρεις άλλους ομοϊδεάτες του, σε ένα άτομο που επέστρεφε από την πορεία του Pride στο Πόζναν κουβαλώντας μια τσάντα βαμμένη στα χρώματα της σημαίας της LGBT κοινότητας.

Ωστόσο, μία από τις νεοναζί κατηγορούμενες αποφυλακίστηκε με απόφαση του ευρωσκεπτικιστή υπουργού Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ζόμπρο.

Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι η γυναίκα, η οποία είχε απαλλαγεί από την έκτιση της ποινής της, είχε φασιστικές απόψεις και συμμετείχε στη νεοναζιστική οργάνωση «Μέτωπο για την Εθνική Κάθαρση».

Η εκστρατεία για την απελευθέρωσή της συνοδεύτηκε από μια εκστρατεία της δεξιάς κατά των δικαστών και των εισαγγελέων που είναι υπεύθυνοι για την απαγγελία κατηγοριών και την καταδίκη των θυτών.

Ο ίδιος ο Ζμπίγκνιου Ζόμπρο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έλεγχο στην εισαγγελία που υπάγεται σε αυτόν, που οδήγησε στην καταδίκη του «πατριώτη και υπερασπιστή της παράδοσης», ο οποίος, στα μάτια του, φυλακίστηκε άδικα.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της δεξιάς κατά της δικαστή που καταδίκασε τον νεοναζί κατηγορούμενο για ληστεία, άρχισαν να γίνονται απειλές εναντίον της, τόσο από ακροδεξιούς και νεοναζί χρήστες του Διαδικτύου, όσο και από δεξιούς πολιτικούς που απαιτούσαν την παραίτησή της ή την επίσημη τιμωρία της.

Ο σύλλογος Iustitia, ο οποίος ενεργεί επανειλημμένα ως υπερασπιστής των δικαστών που κατά κάποιο τρόπο έπεσαν σε βάρος των συντηρητικών πολωνικών αρχών, πήρε τον λόγο στην υπόθεση.

Η ένωση ανακοίνωσε ότι «ενόψει της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης και των απειλών κατά του παραπέμποντος δικαστή που εξέδωσε την εν λόγω ποινή», ζήτησε από τις υπηρεσίες να «διασφαλίσουν την προστασία και την ασφάλειά της».

Ο Μπαρτόλομι Πρζυμουσίνσκι, εκπρόσωπος της ένωσης, σχολίασε επίσης την κατάσταση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Ένας δικαστής που ενεργεί βάσει του νόμου, εντός των ορίων του νόμου, έχει το δικαίωμα να διασφαλίζεται η ασφάλειά του από το κράτος και οι Πολωνοί έχουν το δικαίωμα να έχουν τις κόρες και τις μητέρες τους να αισθάνονται ασφαλείς στους δρόμους, έτσι ώστε μια κατάσταση να δεν προκύψει όταν ένα άτομο ληστεύεται στο δρόμο από κάποια βίαιη ομάδα επειδή είχε αυτό και εκείνο το χρώμα της τσάντας», είπε ο Πρζυμουσίνσκι.

Η υπόθεση της απελευθέρωσης από τη φυλακή ενός καταδικασμένου εγκληματία με νεοναζιστικές απόψεις είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη στην Πολωνία και εντάσσεται σε μια τάση ομαλοποίησης της παρουσίας της ριζοσπαστικής δεξιάς στο πολωνικό κυρίαρχο ρεύμα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δημοσιεύθηκε μια δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία η ριζοσπαστική δεξιά Συνομοσπονδία απολαμβάνει τώρα ένα ρεκόρ υποστήριξης 16% μεταξύ των Πολωνών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Χιόνισε» στην Ξάνθη: Το χαλάζι την έντυσε στα λευκά

23χρονος Ισραηλινός ήταν νεκρός από τον Οκτώβρη και όχι όμηρος της Χαμάς…

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κένυα: Καταφθάνει κυκλώνας

Boeing mafia;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα