ΑΘΗΝΑ
22:44
|
27.04.2024
Ο Μοχάμαντ Σανούσι Νορ κατηγόρησε, από τη μεριά του, την κυβέρνηση ότι καταπνίγει την ελευθερία του λόγου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εισαγγελείς στη Μαλαισία απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης με δύο κατηγορίες για εξέγερση για προσβολή των σεβαστών σουλτάνων της χώρας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Ο Μοχάμαντ Σανούσι Μντ Νορ, ένας δημοφιλής πολιτικός του συντηρητικού ισλαμικού κόμματος, PAS, εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες την Τρίτη.

Δήλωσε αθώος, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Bernama της Μαλαισίας.

Οι δηλώσεις του Σανούσι, που έγιναν σε πολιτική ομιλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αμφισβήτησαν τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τους βασιλείς της Μαλαισίας σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης σε ομοσπονδιακό και κρατικό επίπεδο, σύμφωνα με άλλα μέσα ενημέρωσης.

Μετά την εμφάνισή του στο δικαστήριο, ο Σανούσι, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής υπουργός της πολιτείας Κεντάχ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταπνίγει την ελευθερία του λόγου.

«Φαίνεται ότι στη Μαλαισία, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα», φέρεται να είπε.

«Στη Μαλαισία, έχουμε μια φοβισμένη κυβέρνηση που χρησιμοποιεί την αστυνομία για να συλλάβει και να καταστείλει την ελευθερία του λόγου μας, με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού. Είμαι βέβαιος ότι με αυτές τις κατηγορίες, πολλοί Μαλαισιανοί τώρα συνειδητοποιούν τις πραγματικές τους προθέσεις [της κυβέρνησης]», είπε.

Εάν κριθεί ένοχος, ο Σανούσι αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών και μέγιστη ποινή 5.000 Ρινγκίτ (περίπου 980,65 ευρώ).

Οι σουλτάνοι της Μαλαισίας διαδραματίζουν σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένου του να ενεργούν ως θεματοφύλακες του Ισλάμ στη χώρα με την πλειονότητα των μουσουλμάνων, και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από το κοινό.

Οι αρνητικές παρατηρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα της χώρας μπορούν να διωχθούν νομικά σύμφωνα με έναν νόμο περί στασιασμού που υπάρχει από την αποικιοκρατική εποχή, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ανθρώπων που επικρίνουν τους σουλτάνους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά οι κατηγορίες για εξέγερση που ασκήθηκαν εναντίον Μαλαισιανών πολιτικών ήταν σπάνιες τα τελευταία χρόνια.

Η γειτονική Ταϊλάνδη έχει έναν αυστηρό lese-majeste νόμο που απαγορεύει τις προσβολές κατά της μοναρχίας της.

Οι κατηγορίες εναντίον του Σανούσι έρχονται καθώς αυξάνονται οι πολιτικές εντάσεις στη Μαλαισία ενόψει των περιφερειακών εκλογών τον επόμενο μήνα, στις οποίες η συμμαχία της αντιπολίτευσης – η οποία περιλαμβάνει το PAS – αναμένεται να αποτελέσει ισχυρή πρόκληση για την κυβερνώσα συμμαχία του πρωθυπουργού Ανουάρ Ιμπραήμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα